Multe dintre plasele pescăreşti, între care se regăsesc şi plasele monofilament, sunt abandonate în Marea Neagră şi de mai bine de 15 ani. Întrucât acestea nu se distrug cu timpul, ONG-ul constănţean şi-a propus să facă curăţenie în mare, pentru protejarea populaţiei de delfini. Răzvan Popescu Mirceni, coordonator proiecte Oceanic Club, ne spune că "vom derula în vară, în sectorul de coastă cuprins între digul de nord al Portului Constanţa şi Pescărie Mamaia, şi va consta în scanarea, practic, cu ajutorul unor dispozitive, remote operaty vehicle, a întregii suprafeţe şi preluarea şi distrugerea a ceea ce înseamnă plase abandonate."
Pentru a curăţa acest sector, până la o adâncime de 30 de metri, cei de la Oceanic Club estimează că vor munci timp de patru luni.Din cauza plaselor pescăreşti anul acesta au murit cu 50 la sută mai mulţi delfini decât anul trecut. "Practic, în cele mai multe dintre ele se prind tot felul de deşeuri, de la sticle PET, la mingii de plajă, pungi şi aşa mai departe, iar cei care sunt de o vârstă tânără, adolescenţi să spunem aşa, au spirit ludic, şi adulţii de altfel, foarte dezvoltat şi vor să se joace. Şi din curiozitate vin asupra acestor obiecte, şi s-a întâmplat, nu de puţine ori să îi găsim prinşi în astfel de plase şi în joaca lor se încurcă în plasele respective." a ne-a spusRăzvan Popescu Mirceni, coordonator proiecte Oceanic Club.
Pentru a demara şi a duce la bun sfârşit această campanie, echipa Oceanic Club estimează că are nevoie de 18.000 de euro, bani necesari pentru echipamentele de protecţie, combustibilul pentru bărci şi mancarea şi apa pentru voluntari. Cei care vor să ajute la implementarea acestei campanii pot face donaţii în lei sau în euro, la Banca Transilvania, pe numele Oceanic-Club.De la începutul anului şi până la sfârşitul lunii decembrie, poliţiştii Gărzii de Coastă au confiscat peste 6 kilometri de plase de pescuit interzise de lege.>