Marcel Mocanu a venit să facă demonstraţii cu roata olarului din Braniştea, judeţul Galaţi. Are 61 de ani iar de 20 face obiecte din lut în fiecare zi.
Marcel Mocanu, olar: Am invăţat meseria asta de micuţ, de la părinţii mei, aveam vreo 7-8 ani, mă mai şi ciocănea câteodată să învăţ, nu voiam să învăţ. Cu bătaie, cu nebătaie am învăţat meseria asta.
Acum face cam 200 de obiecte pe zi. Are noroc şi de un lut bun, luat chiar din malurile Siretului.
Marcel Mocanu, olar: Castroane, căni, ulcioare, oale de sarmale, oale de lapte, tot ce se foloseşte în gospodărie, toate se fac.
De la obiectele cu uz gospodăresc trecem la farfuriile ornamentale pictate cu motive tradiţionale, făcute la vestitul centru de ceramică de la Horezu.
Maria Iorga, expozant: Avem vestitul cocoş de Horezu, avem coada de păun, avem peştele simbolul credinţei, avem drumul vieţii - toate motive populare.
Printre exponatele de la muzeu, se află şi un obiect care atrage atenţia.
Eugen Pătru, olar: Plosca de nuntă care are mai multe braţe, braţele sunt tubulare, are 12 braţe, e compartimentată, pot fi puse două băuturi diferite.
Un olar poate face un obiect simplu într-un minut, iar pentru cele sofisticate sunt necesare chiar şi câteva zile. După ce sunt modelate, vasele se lasă la răcit, iar mai apoi se pun în cuptoare încinse. Preţurile pornesc de la 3 lei pentru o scrumieră şi pot ajunge până la 300 de lei pentru o oală de dimensiuni mai mari.
reporter: Luiza Nicolae
operator: Mihai Ciobanu