Copiii şi-au pus mănuşile, au luat greblele şi s-au apucat de treabă. Printre ei şi Elena, care nu este la prima acţiune de ecologizare. Ştie că astfel de manifestări pot aduce un plus şi pentru ea, dar şi mai important, pentru mediu.
Elena Moldoveanu, voluntar: "Am mai făcut aşa curăţenie, cu doamna dirigintă, colegi de-ai mei, am curăţat, am plantat nişte flori nişte copaci pentru ajutarea mediului, să avem un mediu cât mai sănătos."
Totul face parte dintr-o acţiune la nivel naţional prin care se doreşte curăţenia pe malurile lacurilor, râurilor şi chiar ale Dunării, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, care se sărbătorşete pe tot mapamondul pe data de 22 martie.
Andrei Coşuleanu, coordonator Let's Do It World: "Este, să spun aşa, o picătură într-un pahar foarte mare pentru că ceea ce facem noi într-o singură zi nu are un impact extraordinar din punct de vedere de decolmatare a apelor din regiunea Dunării şi din toată ţara, ci este o iniţiativă de educare a elevilor care participă."
Acţiunea a fost pe placul copiilor, pentru că mulţi dintre ei vin des în parc şi spun că se săturaseră să vadă munţii de gunoaie. De asemenea, şi profesorilor lor sunt mulţumiţi că elevii au devenit mai responsabili cu mediul înconjurător.
Carmen Chiriţă, profesoară de limba franceză: "Am participat şi noi puţin, am adus şi noi contribuţia pentru curăţirea lacului şi parcului în care copiii ăştia îşi petrec totuşi o bună parte din timp."
Victor Maxim, coordonator Let's Do It Romania: "Este a peste 30-a ediţie de ecologizare a malului lacului Tăbăcărie în ultimii 5 ani de zile, lucru care dorim să nu se mai repete de foarte multe ori."
Ministrul mediului a muncit cot la cot cu voluntarii
La acţiunea de curăţare a celui mai mare lac din Constanţa a participat şi Ministrul Mediului. Chiar dacă iniţial a spus că le va explica copiilor despre importanţa unui mediu curat, Graţiela Gavrilescu s-a implicat direct în strângerea de deşeuri.
Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: "Este un mod prin care să le demonstrăm tinerilor şi să-i conştientizăm, să le aducem la cunoştinţă că tot ceea ce înseamnă lucruri aruncate, pe iarbă, în apă, pe stradă, chiar şi în propria casă şi în propria şcoală sunt lucruri care duc la poluare."
Lacul Tăbăcărie are o suprafaţă de aproape 100 de hectare, iar în anii 90 apele pluviale şi menajere din Constanţa erau deversate în lac.
reporter: Paul Greavu
operator: Alexandru Brînzaru