Oamenii din Ostrov şi-au construit casele pe malul Dunării şi la fiecare inundaţie apa le-a intrat în locuinţe şi-n gospodării.
Primarul din localitate spune că a insitat să le dea loturi de pământ mai sigure pe care să-şi ridice alte case. Cu toate acestea, sătenii nu au plecat de acolo, dar se tem de o altă viitură.
Loredana Vesparu, reporter Digi24 Constanţa: "Această grădină de pe malul Dunării este parţial inundată, în cazul în care Dunărea va creşte şi mai mult de atât, există riscul ca zeci de gospodării să ajungă în aceeaşi situaţie".
Primarul din comuna Ostrov crede că nu se va mai repeta dezastrul din 2006 şi 2010.
Octavian Dragomir, primar Ostrov: "Sperăm să nu fie probleme deosebite, iar acolo unde vor apărea suntem pregătiţi să intervenim la orice oră din zi şi din noapte".
În afară de Ostrov, autorităţile monitorizează atent comuna Topalu. Acolo, spun hidrologii, la un debit al Dunării de peste 13.000 de metri cubi pe secundă, există riscul de inundare a unor locuinţe.
Radu Volcinschi, prefect Constanţa: "În localitatea Topalu există o porțiune, așa cum v-am informat ieri, o porțiune neacoperită de dig, o porțiune care la un debit de 13.500, 13.000 de mc/s, ne așteptăm ca două case să fie afectate".
În alte zone de risc, precum Oltina, Ciobanu şI Hârşova nu există un pericol imediat, susţin reprezentanţii prefecturii constanţa. Autorităţile susţin că sunt pregătite să facă faţă unui debit mare al Dunării.
Codul portocaliu anunţat de specialişti va rămâne în vigoare până luni dimineaţă.
reporter: Loredana Vesparu
operator: Matei Ghioc
editor web: Anca Medrea