"Unele dintre cele mai vechi piese din patrimoniul muzeului nostru legată de costum este cămaşa din zona Muscel Argeş şi este vorba de cămaşa de tip carpatic care are toate foile încreţite în jurul gâtului", a spus Ioana Tompe, muzeograf.
Bluzele ţesute manual cu multă iscusinţă cu mai mult de un secol în urmă i-au impresionat pe turiştii francezi care au trecut pragul muzeului.
"Sunt magnifice, magnifice, superbe! Persoanele care le purtau în timpul verii trebuie să fi suferit de căldură...", au declarat două turiste din Franţa.
Muzeul de Artă Populară găzduieşte o colecţie de ii aduse din toate colţurile ţării: Harghita, Sibiu, Timiş, Teleorman, Tulcea şi Constanţa, fiecare zonă având specificul său.
Ioana Tompe, muzeograf: "Materialele cu care sunt brodate cămăşile dau vechimea acestei cămăşi. Cu cât cămăşile sunt mai vechi sunt brodate cu lână, cu bumbac. Apoi au apărut la începutul secolului al XX lea jurubiţele din fir metalic cu care femeile brodau cămăşile de sărbătoare."
Muzeografii spun că în zilele noastre, din ce în ce mai multe femei se întorc la origini şi poartă din nou iile ca o formă de respect pentru tradiţiile româneşti.
Maria Magiru, directorul Muzeului de Artă Populară: "S-a constantat în ultimii ani că ia românească a ajuns piesă de vestimentaţie modernă pe care o vedem la televizor, pe stradă, peste tot, atunci ne-am gândit să oferim publicului vizitator piese care să îi lămurească despre evoluţia cămăşii tradiţionale în timp şi spaţiu până la ie."
Expoziţia temporară "Cămaşa Românească" va putea fi admirată până în luna august. Adulţii care vor vrea să vadă colecţia vor plăti 5 lei, iar copiii doi lei şi 50 de bani.
reporter: Annabelle Borş
operator: Cristian Caciauna