Paul Greavu, reporter Digi24 Constanța: La capătul satului Măgurele este o gospodărie modestă, așa cum sunt toate în zonă. Diferența dintre acest loc și celelalte din sat este acest punct de prim ajutor aflat în casa unei familii.
În modesta casă de chirpici, Mariana Pavel își primește pacienții, consăteni de-ai ei. Oamenii nu au niciun dispensar în apropiere, niciun doctor, nicio asistentă medicală. Doar pe ea, voluntar la Crucea Roșie din 2014. Chiar dacă nu are o situație financiară strălucită, îşi face datoria fără să ceara vreo răsplată.
Mariana Pavel, voluntar Crucea Roșie: Ce vă aduce dumneavoastră această muncă? Mie nu-mi aduce absolut nimic, dar îmi place să ajut oameni în suferință. O mică plagă, o mică chestie, le pansez, le tratez. Ei ce să facă, puneau un pic de motorină și trecea, dar acum nu se mai pune așa ceva.
Acesta este, practic, cabinetul pentru cei 300 de oameni din Măgurele. Aici li se poate lua tensiunea, glicemia, sau se poate interveni în cazuri mai delicate, pentru că intervenția unei ambulanțe, în zonă, este foarte greoaie.
"Mai ales pe timp de iarnă, am chemat o dată, a rămas împotmolită, a trebuită să chemăm pe cineva cu tractorul ca să poată să ne scoată de aici, că altfel nu putea să plece. Și la un caz poată să moară și pacientul", a spus un localnic.
Primul punct medical care poate oferi îngrijiri specializate se află la 20 de kilometri, în comuna Topolog, de care aparține satul Măgurele. 20 de kilometri de drum de piatră care cu greu se pot parcurge în 40 de minute. Primarul din Topolog ar dori să transforme școala din Măgurele în centru de permanență.
Ion Olteanu, primarul comunei Topolog: Am încercat să angajez un asistent comunitar...nu l-am găsit, efectiv, nu vrea nimeni să vină să profeseze această meserie la țară. Aveți idee cât ar costa să faceți un centru acolo, la școală? Dom'le, cred că, dacă totuși ar fi o dotare, cât de cât, în jur la 2-300 de milioane vechi.
Punctul de prim ajutor din satul tulcean face parte dintr-un program național, care include câte un centru de acest gen în fiecare județ. Crucea Roșie Tulcea speră ca punctul din Măgurele să nu fie singurul din regiune.
Simona Covaliuc, director Crucea Roșie Tulcea: Am făcut demersurile necesare pentru a deschide un nou la Pardina, de exemplu. Am discutat cu autoritățiile locale de acolo, ne-am asumat suportarea cheltuielilor. Cred că în jur de 6.000 de euro pe centru
Până când acest lucru va deveni realitate, cetăţenii din Măgurele rămân pe mână voluntarei din comună.
reporter: Paul Greavu
operator: Cristian Caciauna