Încălzirea unui apartament de 34 de metri pătraţi ajunge să coste 550 de lei. O sumă foarte mare pentru un salariat, darămite pentru un pensionar.
Paraschiva Croitoru are 72 de ani şi primeşte de la stat 550 de lei lunar. Din această sumă trebuie să plătească 410 lei numai încălzirea şi 100 de lei medicamentele. 12 lei o costă încălzirea fiecărui metru patrat din apartament. Îi mai rămân 40 de lei pentru restul utilităţilor şi nu în ultimul rând pentru a suprevieţui.
Paraschiva Croitoru, pensionară: "Drept să vă spun îi mulţumesc lui Dumnezeu că mă ţine pe picioare şi unde are nevoie cineva mă duc şi bat un covor, mă duc şi spăl pe jos, la 72 de ani ai mei".
Oamenii cred că facturile emise de RADET sunt nejustificat de mari. Culmea, există cazuri în care încălzirea unor apartamente nelocuite cu repartitoarele la minim se apropie de 200 de lei.
Cum se explică facturile mari
Pe hârtie explicaţia pare simplă: RADET a emis facturi pentru mai mult de 30 de zile, însă nimeni nu s-a gândit dacă oamenii au cu ce să plătească.
Marcel Dragu, preşedinte Uniunea Asociaţiilor de Proprietari Constanţa: "RADET încheind anul financiar care corespunde cu anul calendaristic şi-au permis fără a se consulta cu noi sau cu proprietarii să extrapoleze indexurile care teoretic se citesc pe data de 24, 25 ale lunii la nivelul zilei de 31 decembrie".
Comunicat RADET: "Media zilnică a consumului măsurat se înmulțește cu numărul de zile cuprins între data ultimei citiri și data de 31 decembrie. La această dată se stabilește un index nou care va constitui indexul de plecare pentru stabilirea consumului din luna ianuarie. Orice eventuală eroare indusă de extrapolare va fi astfel corectată în luna ianuarie 2014 după citirea contorului. Metoda este corectă și legală".
Facturile uriaşe din municipiul Constanţa se explică prin faptul că gigacaloria este subvenţionată doar pentru anumite categorii de persoane, spre deosebire de restul ţării unde toată populaţia beneficiază de ajutor de la stat.
Aşa ajung constănţenii să plătească sume astronomice la întreţinere, căci la factura de încălzire se mai adaugă: apa caldă, apa rece, lumina pe scara blocului, plata femeii de serviciu, întreţinerea liftului şi altele.
În funcţie de numărul de camere şi de suprafaţa locuinţelor, mulţi dintre constănţeni s-au trezit chiar şi cu 1000-1200 de lei de plată.
reporter: Liviu Burghelea
operator: Mihai Ciobanu
editor web: Anca Medrea