Alarma de cutremur a fost dat la ora 11. Zeci de pompieri, paramedici şi jandarmi au pornit spre clădirea Liceului Lazăr Edeleanu acolo unde seismul a produs cele mai multe pagube.
Prima decizie luată de salvatori a fost aceea de a evacua clădirea. O misiune extrem de dificilă din cauza numărului mare de persoane care nu puteau fi scoase decât printr-un singur loc.
Executată greşit, evacuarea elevilor panicaţi s-ar fi putut transforma în orice clipă într-o tragedie.
Elevii blocaţi în sălile de clasă de la ultimul etaj au fost salvaţi de pompieri cu ajutorul scării mobile, în timp ce adolescenţii aflaţi la etajele inferioare au sărit pe o pernă gonflabilă instalată de pompieri.
În acelaşi timp, cei prinşi sub dărâmături au fost scoşi de alţi militari şi trataţi de paramedicii SMURD până a fost posibilă transportarea lor la spital.
Din cauza panicii create un bărbat a intrat cu maşina într-un utilaj de construcţii. A fost nevoie de intervenţia pompierilor de la descarcerare pentru salvarea şoferului şi a pasagerului din maşina sa.
Din fericire, a fost vorba de cel mai amplu exerciţiu din ultimii cinci ani.
Colonel Viorel Jianu, comandant ISU Dobrogea: "Vorbim de cod roşu în care colaborăm în caz de situaţii de urgenţă care se soldează cu un număr ridicat de victime. Comanda este preluată de către inspectorul şef al ISU".
"Să ne ferească Dumnezeu de un asemenea cutremur, dar toate instituţiile statului sunt pregătite să răspundă cu cea mai mare viteză de reacţie pentru a proteja vieţile şi averea cetăţenilor", sincron Eugen Bola, preşedintele Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă.
În cazul în care situaţia simulată ar fi fost reală atunci ar fi fost moblizaţi toţi angajaţii de la Serviciul de Ambulanţă, de la Pompieri şi Jandarmerie indiferent dacă aceştia erau ieşiţi din tură sau în concediu.
reporter: Liviu Burghelea
editor web: Anca Medrea