Pământul Dobrogei s-a transformat într-un imens cuptor (00:11:25:08) iar pentru că nu a mai plouat din primăvară au apărut crăpături mai adânci de-o palmă.
Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: Crăpăturile sunt foarte adânci, iar pământul este tare ca piatra, tocmai pentru că, în această zonă nu au mai căzut ploi importante de luni de zile.
Gheorghe Lămureanu, agricultor: De pe 7 aprilie, când am avut o ploaie de 30, 35 de litri, torenţială, într-o noapte, de pe 7 aprilie s-a instalat seceta şi uitaţi-vă ce exemplu de ariditate e aici în zona aceasta. Putem spune că este unul dintre cei mai secetoşi ani din ultimii 10-12 ani.
Efectele sunt devastatoare asupra culturilor.
Victor Cruceru, vicepreşedintele Sindicatului Naţional Propact: Aproape 80% din cultura de primăvară e afectată. Şi vorbim de floarea soarelui, care e prematur maturizată, a început să se coacă prematur, nu are suficientă apă şi n-o să fie o producţie foarte bună. Aceeaşi situaţie este la porumb.
Mariana Frăţilă, şeful serviciului prognoze CMR Dobrogea: Aceste zile fără nori, se adaugă celor în care nu a plouat şi care au determinat fenomenul de secetă aici în Dobrogea. După cum vedeţi pe harta afişată, avem secetă moderată şi chiar puternică.
Cele mai importante culturi din Dobrogea sunt grâul, cu 180 de mii de hectare, floarea soarelui, cu 100 de mii de hectare, şi porumbul, cu 50 de mii de hectare.
reporteri: Paul Greavu, Adrian Herţa
operatori: Cătălin Vârban, Florin Boboc