Chiar dacă Inspectoratul Şcolar Judeţean va înfiinţa în judeţ 30 de clase pentru 20 de calificări profesionale, elevii care termină anul acesta clasa a VIII a, nici nu vor să audă de şcolile profesionale, pentru că, spun ei, îşi doresc o profesie, nu o meserie.
Asta în condiţiile în care vor avea de ales între calificări în domenii precum mecanica, agricultură, comerţ, turism şi construcţii.
Inspectoratul Judeţean Constanţa a pus la dispoziţia elevilor, inclusiv a celor care termină anul acesta clasa a VIIIa, 824 de locuri în învăţământul profesional.
Răducu Popescu, Inspector şcolar general: "25 de unităţi şcolare, 19 se află în mediul urban şi 6 se află în mediul rural, pe cuprinsul întregului judeţ".
Profesorii sunt de acord cu revenirea aceastei forme de învăţământ şi spun că este un lucru care îi ajută pe elevii care ştiu că nu au posibilitatea să ajungă la un liceu. Fie pentru că nu pot, fie pentru că nu vor să înveţe.
Nicoleta Cornescu, director Scoala "Nicolae Tonitza": "Nu se poate să fim toţi cu mapa, mai trebuie şi cu sapa! Să nu uităm că meseria chiar este brăţară de aur, în ziua de astăzi sunt meserii pe cale de dispariţie, nu mai găseşti un ceasornicar, nu mai găseşti un cizmar".
Elevii înţeleg şi ei beneficiile acestei forme de învăţământ, însă mulţi nu vor să urmeze o şcoală profesională sub nici o formă. Aceştia spun că pretenţiile lor sunt mai mari, vor să urmeze un liceu şi mai apoi cursurile unei facultăţi.
Potrivit reprezentanților sistemului educațional, încă nu s-a emis o nouă metodologie a admiterii în legătură cu departajarea celor care vor intra la şcoala profesională.
reporter: Loredana Vesparu
operator: Alexandru Brânzaru
editor web: Anca Medrea