foto: arhivă
"Ca să te acceptăm, vei avea nevoie de un portofoliu. Ceea ce înseamnă o filmare de două minute în care să cânţi la pian sau din voce.", i-a spus un profesor unuia dintre şcolarii de clasa a XI-a.
Teodor Negreanu este unul dintre elevii norocoşi care au fost selectaţi de profesorii din Marea Britanie să opteze pentru continuarea studiului la Universitaea din Bedfordshire. El spune că dacă ştie din timp ce vrea, va avea 100% şanse să studieze la facultatea care îi va oferi un viitor cert.
Teodor Negreanu, elev al Colegiului Naţional de Artă Regina Maria: "Este o siguranţă mai mare şi educaţia este superioară. Nu se compară cu ceea ce avem noi, chiar dacă şi sistemul românesc are puncte tari în ceea ce priveşte educaţia totuşi la ei se pune mai mult accent pe practică, pe demonstraţii."
Andreea Vâtea, managerul Centrului de consiliere: "Ei au timp să aplice până termină clasa a 12 a, deci au timp până în iunie. Au nevoie doar de un formular de aplicaţie, completat cu un eseu motivaţional în care spun de ce ar dori să studieze domeniul pe care şi l-au ales, o recomandare de la un profesor din liceu iar dacă este vorba de arte creative au nevoie şi de un portofoliu de lucrări."
Costurile diferă la fiecare universitate în parte. Totuşi, elevii pot beneficia şi de burse de merit sau sociale, care însumate ajung la 5000 de lire sterline pe an.
Nicolae Pavel, profesor de literatură engleză, Universitatea Bedfordshire: "Costul de şcolarizare este de la 9000 de lire pe an dar aşa cum se ştie, studenţii pot lua un împrumut de la o organizaţie non-guvernamentală, împrumutul îl vor înapoia după ce vor începe să lucreze şi să câştige peste 21.000 euro pe an."
Dacă în anii precedenţi elevii se îndreptau spre facultăţi de business, inginerie mecanică sau IT, acum peste 50 la sută dintre aceştia merg spre domenii creative precum design-ul.
reporter: Annabelle Borş
operator: Alex Brînzaru