Nouă milioane de lei au costat curăţarea zonei de mormanele de gunoaie, evacuarea apei rămase, consolidarea construcţiilor, reamenajarea plajei şi a cabinelor de duş.
Zeci de tone de gunoaie şi mâl au fost scoase de acolo cu ajutorul camioanelor. Cu toate că aspectul lor era dezolant, oamenii contiuau să folosească plaja din spatele ruinelor şi să se bucure de apa extrem de sărată a lacului Techirghiol.
Pe Sievolot Bernei, turist venit din Rusia, l-am întâlnit la băi, împreună cu soţia. Ne-a spus că efectele benefice ale nămolului şi apei sărate asupra sănătăţii sale nu sunt singurele motive ce îl atrag la Băile Reci. "Sunt aici pentru a doua oară şi vin pentru că aici îmi place totul, să zicem aşa: începând de la oameni. Poporul vostru este foarte liniştit, uman, foarte apropiat de poporul Rusiei", ne-a spus Sievolot Bernei.
Nămolul face ca temperatura corpului să crească până la 40 de grade. Vasele de sânge se dilată, iar circulația se îmbunătățească. O astfel de cură de 10 zile este benefică și pentru copiii sau femeile cu probleme de fertilitate.
Tarifele au rămas la fel ca înainte de renovare
Iar preţurile practicate la Băile Reci sunt accesibile tuturor. Am păstrat tariful de 10 de lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii, de 3 ani de zile, beneficiază de asistenţă medicală, serviciu de salvamar, parcare gratuită şi, bineînţeles, lacul vorbeşte în numele nostru", a declarat Paula Olteanu, directorul administrativ al Spitalului de Recuperare din Eforie Nord.
Dacă, anul trecut, 400 de turişti veneau, în fiecare serie, să-şi recapete sănătatea la Băi, anul acesta numărul lor s-a dublat iar 15 procente dintre ei sunt veniţi din Germani, Franţa ori Rusia. Băile reci au fost construite în jurul anului 1960, iar lacul Techirghiol ca şi modalitate terapeutică este menţionat încă de pe vremea romanilor.
reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Şerbănescu
Editor web: Anca Medrea