Cei doi medici îngrijesc cel puţin 2.400 de pacienţi pe lună. Nu mai puţin de 80 de oameni trec zilnic pragul serviciului de primiri urgenţe, majoritatea în stare gravă. Directorul spitalului spune că face cel puţin 12 gărzi de câte 19 ore pe lună.
Stere Buşu, manager Spitalul Municipal Medgidia: "Este destul de dificil pentru că şi numărul pacienţilor este destul de mare. pacienţii îşi cer, îşi revedică drepturile date prin lege, dar, tot pacienţii, uită probabil că şi noi suntem oameni şi trebuie să fim protejaţi".
Daniela Iliescu, asistent şef de tură la CPU, Spitalul Municipal din Medgidia: "De regulă, nu avem timp să respirăm. Cum ajungeţi acasă? Epuizată, de obicei şi de aştep să las toate probleme de la serviciu şi, cumva, să mă relaxez".
Activitatea Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă este asigurată de doi medici pensionari, deşi organigrama arată că ar fi trebuit să fie patru.
Secţia de pediatrie funcţionează cu un singur medic, în loc de trei, iar la Neonataologie au rămas doar doi specialişti, în loc de cinci. Nici asistentele nu sunt mai multe. O sută de copii se află în grija a doar patru angajate.
Nicoleta Itu, secţia Obstetrică-Ginecologia, Spitalul Municipal Medgidia: "Încercăm să ne descurcăm. Sunt zile cu naşteri mai multe, zile cu naşteri mai puţine, dar ne descurcăm".
De la spital au plecat numai săptămâna trecută doi angajaţi. Toţi cei care au ieşit pe poarta spitalului şi nu s-au mai întors lucrează acum fie în spitale din străinătate, unde salaraiul este de 3000 de euro pe lună, fie în spitale private din ţară, unde primesc cel puţin o mie de euro.
Medicii din spitalele de stat din România au lucrat anul trecut 2400 de ore suplimentare, iar asistentele peste 1000 de ore. Nici doctorii şi nici asistentele nu au primit bani în plus pentru munca lor, se arată într-un studiu al Federaţiei Solidaritatea Sanitară publicat anul trecut.
reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Şerbănescu
editor web: Anca Medrea