Degustătorul de vinuri. Meseria de oenolog, complexă, cu mari responsabilităţi dar şi cu multe satisfacţii

Data publicării:
radulescu oenolog

Ionuţ Rădulescu are 35 de ani şi este unul dintre cei şase oenologi ai cramei din localitatea Murfatlar. A absolvit Facultatea de Industrie Alimentară din Galaţi şi a iubit mereu această ramură extrem de importantă a industriei alimentare. Practică meseria de oenolog de mai bine de zece ani. Acuitatea senzorială este una dintre cerinţele esenţiale pentru degustători.

Ionuţ Rădulescu, oenolog: "O parte din lucrările pe care le faci asupra vinului le faci efectiv din ce ai simţit. Măcar înainte de degustare să ocoleşti mâncărurile foarte picante, ceapa, usturoiul. Ar fi bine nici să nu fumezi, să nu bei cafea, pentru că toate aceste lucruri îţi diminuează din acurateţea şi calitatea ta ca şi degustător".

Contrar aşteptărilor, meseria de oenolog nu se rezumă doar la a degusta produsul finit.

Munca este, de cele mai multe ori, epuizantă şi se desfăşoară în vii, printre butoaie de stejar şi cisterne, dar şi departe de casă, la concursuri şi târguri internaţionale.

În mare parte, premiile câştigate de cramă la concursurile mondiale de profil i se datorează şi oenologului.

Ionuţ Rădulescu, oenolog: "În pahar avem un rosse din gama Leat 6500 de origini, un vin premiat la concursul de la Bruxelles. Este un cupaj între Fetească neagră rosse si Cabernet Sauvignon. Procentele sunt de 60% CS şi 40% Fetească neagră".

Într-adevăr, degustarea vinurilor este o parte integrantă a meseriei de oenolog, fără de care nu poţi lucra în acest domeniu, dar munca într-o cramă are foarte multe laturi.

Ionuţ Rădulescu, oenolog: "Dimineaţa începe cu recoltat de probe, cu degustarea vinurilor, cu conceperea unei note de lucru care trebuie să o execuţi împreună cu colegii din cramă de-alungul zilei, alimentare de îmbuteliere...foarte, foarte multe lucruri".

La fiecare trei ani, un degustător este re-testat pentru acuitatea senzorială, iar trei rateuri consecutive la concursurile internaţionale de profil atrag excluderea din branşă.

La finele anului 1998, în România, viile ocupau o suprafata de aproape 250.000 de hectare, cu o productie de circa 6.500.000 de hectolitri.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...