Degustătorul de vinuri. Meseria de oenolog, complexă, cu mari responsabilităţi dar şi cu multe satisfacţii

Data publicării:
radulescu oenolog
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Ionuţ Rădulescu are 35 de ani şi este unul dintre cei şase oenologi ai cramei din localitatea Murfatlar. A absolvit Facultatea de Industrie Alimentară din Galaţi şi a iubit mereu această ramură extrem de importantă a industriei alimentare. Practică meseria de oenolog de mai bine de zece ani. Acuitatea senzorială este una dintre cerinţele esenţiale pentru degustători.

Ionuţ Rădulescu, oenolog: "O parte din lucrările pe care le faci asupra vinului le faci efectiv din ce ai simţit. Măcar înainte de degustare să ocoleşti mâncărurile foarte picante, ceapa, usturoiul. Ar fi bine nici să nu fumezi, să nu bei cafea, pentru că toate aceste lucruri îţi diminuează din acurateţea şi calitatea ta ca şi degustător".

Contrar aşteptărilor, meseria de oenolog nu se rezumă doar la a degusta produsul finit.

Munca este, de cele mai multe ori, epuizantă şi se desfăşoară în vii, printre butoaie de stejar şi cisterne, dar şi departe de casă, la concursuri şi târguri internaţionale.

În mare parte, premiile câştigate de cramă la concursurile mondiale de profil i se datorează şi oenologului.

Ionuţ Rădulescu, oenolog: "În pahar avem un rosse din gama Leat 6500 de origini, un vin premiat la concursul de la Bruxelles. Este un cupaj între Fetească neagră rosse si Cabernet Sauvignon. Procentele sunt de 60% CS şi 40% Fetească neagră".

Într-adevăr, degustarea vinurilor este o parte integrantă a meseriei de oenolog, fără de care nu poţi lucra în acest domeniu, dar munca într-o cramă are foarte multe laturi.

Ionuţ Rădulescu, oenolog: "Dimineaţa începe cu recoltat de probe, cu degustarea vinurilor, cu conceperea unei note de lucru care trebuie să o execuţi împreună cu colegii din cramă de-alungul zilei, alimentare de îmbuteliere...foarte, foarte multe lucruri".

La fiecare trei ani, un degustător este re-testat pentru acuitatea senzorială, iar trei rateuri consecutive la concursurile internaţionale de profil atrag excluderea din branşă.

La finele anului 1998, în România, viile ocupau o suprafata de aproape 250.000 de hectare, cu o productie de circa 6.500.000 de hectolitri.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Surpriza din declarația de avere a lui Victor Ponta! În ce și-a investit banii candidatul
Digi FM
Shiloh, fiica actorilor Angelina Jolie și Brad Pitt, imagini virale. Fanii sunt convinși că adolescenta calcă...
Pro FM
Justin și Hailey Bieber, luați peste picior de fani. Sunt acuzați că au copiat vacanța Selenei: „Aceeași...
Film Now
Macaulay Culkin a câștigat milioane de dolari încă din copilărie, dar nu știe să conducă. Brenda Song l-a dat...
Adevarul
Rivalii chinezi ar putea îngropa Tesla. O nouă tehnologie de încărcare a companiei chineze BYD oferă o...
Newsweek
Șeful Casei de Pensii, anunț despre creșterea pensiilor din toamnă. „Majorările să fie sustenabile”
Digi FM
Mitică Dragomir, dezvăluiri despre divorțul lui Dan Șucu: „Nu e normal să îi dai soției tale jumătate din...
Digi World
De cât somn avem cu adevărat nevoie? Cercetătorii dezvăluie ce se întâmplă cu creierul atunci când nu dormim...
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Fiul lui Robert De Niro s-a transformat radical. Aaron Kendrick, surprins de paparazzi cu părul roz și tocuri
UTV
Mădălina Ghenea a defilat în lenjerie intimă pe străzile din New York. Actrița a întors toate privirile