Lucrările de reamanajare s-au făcut într-un timp record de doar patru luni.
"S-au reabilitat grajdurile, drumurile din incinta Hergeheliei, s-a construit un punct turistic pentru iubitorii de cai", a spus directorul proiectului de reabilitare a Hergheliei, Aurel Alexandru Nănescu.
Ce investiţii vor mai fi făcute
Acest proiect nu se va termina aici, clar trebuie să se reinvesteacă, spune şi primarul Mangaliei, Cristian Radu. "Trebuie să punem în valoare aceşti cai, să-i cotăm la Bursă şi această herghelie se poate întreţine singură ", a precizat edilul.
La Herghelia din Mangalia există aproximativ 400 de cai pur sânge arab, dintre care 75 sunt de vânzare. Preţul unui exemplar este cuprins între 3.000 de lei şi 13.000 de lei. Pe piaţa internaţională de profil preţul real este insa zeci de mii de euro.
"În 1999 am avut o oferta din partea Curtii regale a Iordaniei pentru un armasar. Oferta a fost de 80.000 de dolari. A ramas calul in tara pentru ca intre timp a murit regele", a declarat Antal Istvan, directorul Hergheliei Mangalia.
Ce surprize îi aşteaptă pe turişti
Redeschiderea hergheliei a fost aşteptată cu mare interes de cei pasionati de sporturi ecvestre. Începând de week-end-ul viitor, pasionaţii de cai şi de curse vor putea merge oricând la Herghelie. Acolo se vor organiza diverse evenimente sportive, de la concursuri hipice la festivaluri ecvestre. Cursele oficiale de cai vor începe abia în primăvara anului viitor.
Cei care doresc să urmeze cursuri de echitaţie trebuie să ştie că o oră de călărie, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii, cu instructor costă 80 de lei. Herghelia de la Mangalia a fost înfiinţată în 1928.
Editor web: Anca Medrea