Legenda spune că aceste cruci au apărut din pământ după martiriul a patru ucenici ai Sfântului Apostol Andrei. Crucile, patru la număr, au fost descoperite de un cioban surdo-mut care, adormind în apropierea acestora, s-a trezit vindecat.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Aceeaşi legendă spune că 2 dintre cruci ar fi fost complet distruse de otomani. Astăzi, la Dervent, se păstrează crucea de aici, din interior, la care oamenii se roagă pentru sănătate şi crucea de afară, despre care se spune că poate să vindece bolile animalelor."
Pentru o perioadă de timp s.a ţinut o evidenţă clară a mărturiilor credincioşilor care s-ar fi vindecat cu ajutorul crucilor dar, în 1934, toate acestea au ars într-un incendiu.
Cu toate că, se spune, crucile ar fi părut în jurul anilor 300, documentele scrise care să le ateste existenţa datează abia din 1600.
Ieromonah Atal Toma: "Cert este că, poate cea mai mare minune a crucilor de leac din Dervent este aceea că au rămas mărturie a creştinătăţii acestui popor peste veacuri."
Înălţarea Sfintei Cruci este cea mai veche dintre sărbătorile creştine şi singura cu post aspru şi rugăciune. Bătrânii spun că, de ziua Crucii, se închide pământul, care ia cu sine insectele, reptilele şi plantele ce au fost lăsate la lumină în primăvară.
reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban
editor web: Anca Medrea