Pentru că nu fac faţă cerinţelor zilnice, îngrijitoarele sunt ajutate de educatoare. Aurelia Pârvulescu are grijă de copii de mai bine de 20 de ani. Munceşte la Grădiniţa numărul 53 din Constanţa şi este plătită cu puţin peste 600 de lei lunar. 30 de copii sunt în responsabilitatea ei zilnică, dublu faţă de cel prevăzut de lege.
La aceeaşi grădiniţă au mai rămas angajate doar 6 îngrijitoare, dintre cele 11 care munceau acolo în urmă cu 5 ani. Directorul instituţiei preşcolare a fost nevoit să reorganizeze activitatea, astfel încât criza de personal să nu fie resimţită atât de mult de cei peste 170 de copii din grădiniţă.
Ana-Maria Brăteanu, director Grădiniţa nr. 53: "Educatoarele ajută şi pe partea de servitul mesei, îmbrăcat copii, dezbrăcat, tot ceea ce se poate pentru bunul mers al procesului instructiv-educativ".
S-a ajuns la această situaţie din cauza legii din anul 2009 care a blocat toate locurile vacante în sistemul bugetar. Din fericire, noile normative permit angajările pe un post care se eliberează, dar sunt destul de greoaie.
Mitică Iosif, lider Sindicatul Liber al Profesorilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa: "Dacă, din legislaţia anterioară am rămas cu patru posturi blocate la nivelul unităţii de învăţământ - să zicem un post de secretară, unul de bibliotecară şi 2 de îngrijitoare - pentru acest lucru trebuie urmată o procedură foarte complicată".
Cu alte cuvinte, directorul grădiniţei face o cerere de ocupare a posturilor care trebuie să ajungă la Inspectoratul Şcolar. De acolo, pleacă spre Ministerul Educaţiei şi este trimisă, mai departe, Guvernului.
Petiţia este analizată, iar şansele ca documentul să primească răspuns afirmativ ar fi minime, spun sindicaliştii din învăţământ. Până când vor fi făcute alte angajări de personal, îngrijitoarele au învăţat cum să se descurce pentru ca nici părinţii, nici copiii să nu aibă ceva de reproşat.
La ora actuală, din grădiniţele constănţene lipsesc peste o sută de îngrijitoare.
reporter: Oana Manoilă
operator: Mihai Ciobanu