Cel mai cunoscut şi mai spaţios loc de rugăciune pentru musulmanii din România, moscheea ascunde probleme serioase la fundaţie. Din acest motiv, pereţii edificiului au început, în mai multe locuri, să se crape.
Revan Veli, imamul Moscheii "Carol I": "Vedeţi că, din ce în ce, îmi intră degetele în această crăpătură."
Zidurile sunt afectate de la subsol, până sus, la nivelul unde credincioşii vin să se roage. Prin crăpături apa de ploaie şI-a făcut loc imediat, aşa că picturile de pe pereţi s-au scorojit.
Revan Veli, imamul Moscheii "Carol I": "Avem infiltraţii mari de pe acoperiş în betonul, deci în construcţia moscheii. Peretele începe să cadă, să se degradeze vopseaua şi celelalte."
Umezeala a afectat obiecte extrem de valoroase, unele dintre ele unicat în Europa.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Acest covor are o vechime de peste 200 de ani. A fost lucrat manual într-un cunoscut atelier de undeva de lângă Istanbul. Dimensiunile sunt impresionante; dacă ar fi să îl derulăm pe tot, lungimea este de 16 metri, iar lăţimea de 9 metri. Din păcate, acestă adevărată operă de artă este grav afectată de condiţiile improprii în care este ţinută. Are rupturi peste tot, iar umezeala a cuprins toată suprafaţa."
Pentru rezolvarea problemelor pe care le are structura monumentului, şeful Cultului Musulman din România spune că ar fi necesară o investiţie serioasă.
Muurat Iusuf, muftiul Cultului Musulman din România: "Această sumă cam depăşeşte peste un milion de euro, deci ajunge undeva cam la un milion jumătate de euro, cu proiectare cu tot, din ceea ce am disutat cu un arhitect care s-a ocupat de această moschee."
Dacă vor intra în vistierila Cultului Musulman, banii vor ajuta la reabilitarea acestei construcţiii-emblemă pentru peisajul citadin constănţean, care este şi punct de atracţie turistică, şi reper spiritual pentru comunitatea musulmană din România.
Cristian Bărhălescu, manager agenţie de turism: "Moscheea face parte din principalele obiective care sunt vizitate de turişti atunci când vin în Constanţa - fie că vorbim de cei de croazieră, fie că vorbim de turişti români care vin în zona veche a Constanţei."
Reprezentanţii Cultului Musulman din România spun că vor căuta soluţii pentru edificiu în perioada următoare, împreună cu specialişti de la Ministerul Culturii.
Reporter: Adrian Herţa, Oana Manoilă
Operator: Cătălin Vârban