Femeile, bărbaţii şi copiii ruşi din Jurilovca au participat la slujbe îmbrăcaţi în straiele de sărbătoare. Oamenii s-au rugat continuu în biserica de rit vechi din localitate, de la miezul nopţii, cu pauze de numai 2 ore. Lăcaşul de cult în care s-au rugat credincioşii a fost construit cu peste un secol în urmă.
Vasile Ifrim, etnic lipovean: "Prima dată a fost contruită biserică mică, iar pe parcurs, fiindcă populaţia era mai mare, peste cealalta mică s-a construit şi e foarte mare acum."
De la biserică, lipovenii au plecat spre case, unde au umplut mesele cu bucate specifice ca sarmalele şi scrumbia, iar pe urmă au plecat la colindat.
Cristina Trifonov duce mai departe tradiţia familiei. Are 18 ani şi face parte şi din corul bisericii.
Cristina Trifonov, colindătoare: "E foarte important ca noi să mergem la colindat pentru a vesti tuturor Naşterea Domnului. Tatăl meu lucrează şi am fost mai apropiată de biserică de mică."
În comunitatea de lipoveni din Jurilovca sunt şi familii care unul dintre membri este român. Cu toate acestea, tradiţiile slave se păstrează în casă.
Zinaida Chiriţă, lipoveancă: "Suntem o familie mixtă, încercăm să mergem şi pe tradiţia cealaltă. În primul rând, de crăciun, pe vechi se merge la slujbă. Sunt lipoveancă şi sunt mândră de asta!"
Georgiana Chiriţă, lipoveancă: "Aceasta este cucuşca mea, vestita cucuşcă a ruşilor. E un accesoriu foarte frumos, pentru mine este cel care mă reprezintă."
În urmă cu aproape 300 de ani, odată cu venirea la putere a ţarului Petru cel Mare, biserica rusă s-a reformat, iar credincioşii de rit vechi au căzut în dizgraţie. Acest fapt a dus la exodul staroverilor, sau lipovenilor cum îi cunoaştem, care au ajuns în ţări precum Polonia, Austria, Statele Unite, dar şi România. Aproxmativ 40.000 de etnici slavi lipoveni trăiesc în Dobrogea şi Moldova.
reporter: Paul Greavu
operator: Cristian Caciauna