Medicii de la Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa colectează în fiecare an date din apa aflată în apropierea a 50 de sectoare de plajă, cele omologate de Agenţia Europeană de Mediu.
Rezultatele adunate de specialişti, analizate aici şi trimise la Copenhaga, au dus România pe ultimul loc în ceea ce priveşte calitatea apelor de îmbăiere.
Luiza Căruceru, medic în cadrul DSP Constanţa: "Depinde de calitatea aerului, de temperatura apei, de alte deversări, de numărul de turişti, de cum sunt amenajate plajele, de gradul de educaţie al celui care se îmbăiază."
Biologii marini confirmă datele studiului şi susţin că pot exista şi soluţii pentru o apă de îmbăiere mai bună în România.
Răzvan Popescu Mirceni, biolog marin: "Se pot instala recifi artificiali, nişte structuri pe care să se poată dezvolta o serie de organisme biofiltrante. Digurile care se construiesc în momentul de faţă vor reprezenta astfel de structuri."
Specialiştii spun că sunt locuri care cu greu se menţin în standardele europene, iar acestea se află în apropierea mai multor plaje din Mamaia, Eforie sau Mangalia.
Răzvan Dobre, mangerul unui hotel de 5 stele din Mamaia: "Unul dintre criteriile de acordare a steagului albastru este şi calitatea apei de îmbăiere, pentru aceasta noi avem un contract cu DSP, care bilunar ne fac teste ale apei."
Doar 11 plaje din 50 sunt la nivel înalt, iar ele se regăsesc în sudul staţiunii Mamaia, Năvodari, sau Venus. Specialiştii pun nivelul ridicat de bacterii E.coli şi enterocol intestinal pe seama mai multor factori.
Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa:"Potrivit datelor adunate de cercetători în 2014, această zonă din centrul staţiunii are apa cu cel mai ridicat nivel de bacterii din Mamaia."
Tania Zaharia, director ştiinţific INCDM: "Cel mai mare poluator, până la urmă, pentru Marea Neagră, este fluviul Dunărea. Aduce din toată Europa tot ce spală din bazinul său hidrografic".
Fokion Vosniakos, preşedintele Asociaţiei Balcanice de Mediu: "Cele mai multe mări închise, cum sunt Marea Mediterana sau Marea Neagră suferă din cauza următoarelor probleme: cea mai importantă este cea legată de alge. Avem o concentraţie mare de metale grele, avem, bineînţeles, poluarea cauzată de navigaţie."
Din cele 50 de locuri de îmbăiere din România, 49 sunt în zona costieră a Mării Negre şi unul singur se referă la o apă interioară şi anume Lacul Ciuperca din Tulcea.
reporter: Paul Greavu
operator: Cătălin Vârban