O mână de oameni a mai rămas în fostul Spital de Oase, aşa cum este cunoscut de pacienţi. Până anul trecut, acolo lucrau 200 de angajaţi care aveau grijă de peste 9.000 de bolnavi anual.
Secţia de Recuperare, singura în care mai este activitate medicală, mai are 40 de paturi din cele 126. Activitatea a fost restrânsă într-un singur pavilion. Celelate secţii, 16 la număr, sunt lăsate în paragină până se va decide soarta lor.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Aici este, sau mai bine zis A FOST Pavilionul Verandă, unde erau internaţi bonavii care, printre altele, aveau nevoie şi de cure de aerosoli sau hidroterapie. Este una dintre clădirile care, anul viitor, va fi evaluată şi propusă pentru demolare."
Spitalul din Eforie Sud are o tradiţie de 105 ani. Sute de mii de intervenţii chirurgicale s-au făcut aici de-alungul anilor iar pentru priceperea medicilor veneau chiar şi străinii.
Acum, cele trei săli de operaţii au fost încuiate. Prin geamurile prăfuite se mai pot zări părţi din aparatura medicală. Veche, ce-i drept, din anii 70, dar cu ajutorul căreia chirugii au făcut minuni până anul trecut. De şase luni încoace, în fostul spital nu se mai face decât o parte din ceea ce înseamnă recuperare medicală:
Conf.dr. Camelia Ciubotaru, coordonator Secţia Exterioară de Recuperare, Eforie Sud: "Mijloace terapeutice specifice recuperării: electroterapie, masoterapie, kinetoterapie. Îţi pare rău atunci când se desfiinţează ceva şi, personal, îmi pare foarte rău că acest spital nu mai există."
Ion Dinu, prof. dr.kinetoterapie: "A fost păcat că s-a pierdut acest spital. Tradiţia era, să ştiţi, foarte bună aici, cu medici buni specialişti."
Managerul Spitalului de Urgenţă susţine a preluat actuala secţie exterioară cu o datorie imensă pe care a achitat-o din fonduri proprii.
Dr. Dan Căpăţână, manager SCJU Constanţa: "Erau datorii la combustibil, la telefoane, la materiale sanitare..,nu ştiu....probabil că undeva în jur la un milion de lei".
Reprezentanţii Consilliuli Judeţean Constanţa spun că decăderea fostului Spital a început în anul 2012, când, odată cu clasificarea unităţilor sanitare a primit gradul 5.
Aşa că banii alocaţi de Ministerul Sănătăţii au scăzut dramatic, iar datoriile au crescut. Ei mai spun că o operaţie făcută de medicii de aici nu este cu nimic mai prejos decât una făcută de cei de la Spitalul de Urgenţă. Dar afirmaţia nu a ţinut cont de faptul că:
Cristinel Dragomir, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Constanţa: "Acolo nu se mai fac operaţii, nu se mai fac foarte multe intervenţii...este strict pe parte de recuperare medicală şi are doar 40 de paturi. Sunt trei medici. Deci, el este secţie exterioară a Spitalului Judeţean. Medicii respectivi vin cu pacienţii şi operează la Spitalul Judeţean, pentru că sunt nişte condiţii excepţionale."
Pe vremuri, într-o singură zi, chirurgii făceau până la 12 operaţii dificile, cu tehnică veche de peste 30 de ani. Cu toate acestea, pacienţii ieşeau din spital pe picioarele lor, aproape vindecaţi şi reveneau acolo pentru recuperare.
reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna