S-a pus platforma de la parter, s-a ridicat etajul unu. La parter va fi microscopia electronică, deci aparatura foarte grea, iar la celelalte etaje vor fi laboratoarele de citogenetică, laboratoarele de imuno-histo-chimie de asemenea de citrometrie în flux, de cultură de celule.
Medicii constănţeni au realizat cel mai bun proiect din ţară, iar Centrul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Studiul Morfologic şi Genetic în Patologia Malignă a obţinut o finanţare de 4,6 milioane de euro, bani europeni.
Aici vor putea merge toţi pacienţii care, după vizita la medicul oncolog află că au cancer. Specialiştii din centru pot vedea cât de gravă este tumoarea malignă din organismul fiecărui bolnav.
Dr. Mariana Aşchie, director de proiect: Ceea ce este alarmant este că a scăzut foarte mult vârsta acestei patologii, se întâlneşte şi la copii. La copil de 7 ani s-a pus diagnosticul de cancer de colon, de asemenea la copil de un an sau doi o tumoră malignă cerebrală, un cancer de limbă la copil de şase luni.
Pentru început, în centru vor lucra 15 specialişti, care vor avea la dispoziţie tehnică medicală performantă pentru studiile genetice în cazul cancerului.
Georgeta Camelia Cuzaru, medic primar genetică medicală: Intenţionăm în cadrul acestui proiect să achiziţionăm aparatură de ultimă oră, care să ne permită o analiză la nivel molecular a patologiei tumorale din Dobrogea şi nu numai.
Rata deceselor cauzate de cancer în România este de 388 de cazuri la suta de mii de locuitori, peste media europeană de 352 de cazuri, conform statisticilor publicate de Jurnalul European de Cancer.
reporter: Luiza Nicolae
operator: Mihai Ciobanu