Cetatea a fost înteimeiată acum 2500 de ani de către locuitorii Heracleei Pontice. Primul proiect de restaurare a fortificaţiei s-a născut în anul 2007, dar a rămas doar pe hârtie.
Anul trecut, Primăria a revizuit proiectul. A primit finanţarea europeană - 3 milioane de euro, dar Ministerul Culturii nu a aprobat începerea lucrărilor pentru că arhitecţii firmei câştigătoare nu erau acreditaţi pentru lucrări istorice. Contractul a fost anulat, iar ruinele au fost năpădite de buruieni.
Robert Constantin, arheolog, Complexul Cultural "Callatis": Nu peste mult timp, din Callatis o să rămână doar numele.... la cum se construieşte, la cât de mult îşi doresc autorităţile locale, sau chiar guvernamentale, să păstreze ruinele ...
În plus, a apărut un element surpriză, iar autorităţile nu ştiu cum sa-l gestioneze:
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: Acum, restaurarea vechii cetăţi a Callatisului se împiedică de o conductă de apă potabilă ruginită dar...încă funcţională.
Banii europeni sunt disponibili doar până la finele anului.
Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia: Nu a fost trecută pe nicio hartă acea conductă. În cazul în care ea nu va fi gata, lucrarea nu va fi gata la 31 decembrie, suntem obligaţi să contribuim din bugetul local.
Până acum, primăria nu a finalizat procedurile pentru desemnarea unui nou constructor şi nu are nicio soluţie pentru devierea conductei de apă. Din acest motiv şi turismul local suferă.
George Lipoveanu, patronul unui complex turistic: Turiştii noştri vor să cunoască mai multe lucruri despre cetatea Callatis, despre oraşul nostru, Mangalia, care este un oraş istoric, turistic.
Poarta cetăţii şi drumul care făcea legătura cu Tomisul se află chiar în centrul Magaliei. Locul este înconjurat cu un gard opac şi ţinut sub cheie.
Potrivit primarului, dacă totul decurge normal, la finele lunii viitoare sau cel târziu pe 1 septembrie vor începe şi lucrările.
reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru