În fiecare an, cum dă puţin frigul, începe zâzania între locatarii blocurilor. Unii vor căldură, pentru că în case e mai frig decât afară, alţii se înfofolesc cât pot de bine şi îndură frigul cu stoicim până-n noiembrie, când primăria acordă subvenţiile pentru căldură. Pentru ca lumea să nu se mai certe decizia de furnizare a căldurii a aparţinut strict asociaţiilor de proprietari.
Marcel Dragu, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Constanţa: „Am convenit cu RADET-ul, posibilitatea de a da căldură la toată lumea, cu.. condiţia ca fiecare asociaţie, prin branşament, să oprească căldura sau să folosească căldura"
Sincron Dana Costache, cursant administrator: "La noi la asociaţie, o parte din locatari au vrut, bineînţeles cei salarizaţi. Iar pensionarii nu. Pentru că pensionarii sunt mai mulţi încă nu s-a dat drumul la căldură".
Rezultatele sondajului făcut de către reprezentanţii RADET au fost cât se poate de concludente: din cele 1700 de asociaţii care au contract cu RADET-ul, 197 au spus că nu doresc deocamdată căldură, alte 23 au lăsat această decizie în seama regiei şi doar câteva au fost de acord cu furnizarea agentului termic.
„Doar 26 s-au pronunţat pentru pornirea instalaţiilor de încălzire. Şi acestea primesc căldură în momentul de faţă? În momentul de faţă, da. Cei care au dorit să aibă locuinţele încălzite au venit la sediul RADET, au depus o cerere scrisă, semnată şi ştampilată", a spus Liliana Enache, purtător de cuvânt RADET.
Ca să nu mai depindă de cum vor unii şi alţii, locatarii unor blocuri din Constanţa au renunţat la serviciile RADET şi s-au racordat la gaze. Acum au căldură când şi cât doresc şi, spun ei, plătesc mult mai puţin.
Potrivit legislaţiei în vigoare, RADET este obligată să furnizeze căldură doar când, timp de 3 zile consecutiv, în intervalul orar 18.00 - 06.00, sunt înregistrate temperaturi medii sub 10 grade Celsius.
<reporter: Poliana Căpitan>
<operatori: Alexandru Şerbănescu şi Viorel Cotleţ