foto: arhivă
Cei doi cetăţeni străini, un bulgar şi un turc, au fost opriţi de Garda de Coastă, în zona portului turistic Tomis. În autoutilitară s-a găsit o cantitate de calcan mai mare faţă de ceea ce declaraseră în acte, adic aproape 400 de kilograme. Oamenii le-au spus poliţiltilor că au cumpărat peştele de la comandantul unui pescador acostat în portul turistic.
Marius Niculescu, purtător de cuvânt Garda de Coastă: "S-a întocmit lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de procesare a cantităţilor de peşte în condiţii ilegale, urmând ca, sub coordonarea procurorilor , să fie stabilite acele detalii în acest caz de braconaj piscicol"
Poliţiştii de frontieră au confiscat atât utilitara celor doi cetăţeni străini cât şi cele 400 de kiograme de calcan. Pe navă, oamenii legii au mai găsit peste 900 de kilograme de rechin braconat chiar de pescari, în condiţii greu de imaginat.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Peştele, peste o tonă de calcan şi rechin, era filetat chiar aici, pe puntea pescadorului, cu toate că nu exista o autorizaţie de procesare. Astfel de activităţi se fac pe navele mari, de pescuit oceanic, acolo unde există toate condiţiile igienico-sanitare şi de depozitare, dar şi personal calificat."
Carnea de rechin a fost dusă la analize pentru a se stabili dacă este sau nu expirată. Căpitanul mini-pescadorului şi cei doi cetăţeni străini au fost sancţionaţi.
Corina Ivanciu, purtător de cuvânt DSVSA Constanţa: "A fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 3.000 de lei pentru începerea unor activităţi fără anunţarea autorităţii sanitar-veterinare. A fost sancţionat şi şoferul bulgar al unei autoutilitare care, de asemenea, nu deţinea document de înregostrare sanitar-veterinară. Sancţiuna a fost în valoare de 1.500 de lei."
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Peste hotare, calcanul şi rechinul sunt specii rare şi se vând extrem de scump. În Turcia, spre exemplu, un kilograme ajunge şi la 60 de euro, în timp ce, la noi, este cinci ori mai ieftin."
Pentru procesarea fără drept a peştelui, căpitanul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la trei ani precum şi interzicerea dreptului de a pescui pentru o perioadă de timp.
reporter: Oana Manoilă
operator: Florin Boboc