Deplasările în judeţ se vor face, pentru început lunar, în satele unde medicii ajung greu, iar oamenii nu pot merge la cabinetul unui doctor generalist.
Motivele sunt legate de lipsa banilor sau de mijloacele de deplasare. Medicii de familie arondaţi localităţilor vizate vor fi anunţaţi prin Direcţia de Sănătate Publică, iar aceştia, împreună cu asistentele lor, vor merge cu ambulanţa, pusă la dispoziţie de senatorul constănţean, să consulte pacienţii pe care îi au în evidenţă.
Nicolae Moga, senator: "Asta nu înseamnă că dacă în satul X, nea Costică, nea Ghiţă, tanti Maria, doreşte să îşi ia o glicemie, să-i facă o glicemie, sau doreşte să-i ia o tensiune, să-i facă un EKG nu o să facă".
Ambulanţa este deservită şi de un medic voluntar, angajat al Spitalului orăşenesc Hârşova. Medicii de familie care vor răspunde iniţiativei vor avea la dispoziţie tot ce le trebuie pentru un consult sau o investigaţie mai complexă, cum ar fi un ecograf portabil.
"Avem un EKG pentru a diagnostica eventualele patologii cardiace, un glucometru pentru măsurarea glicemiei şi tensiometru pentru măsurarea tensiunii arterilale", a spusLoredana Bălăceanu, medic specialist, medicină generală.
În cadrul acestor deplasări, vor fi cooptaţi şi reprezentanţii instituţiilor de asistenţă socială, ai Casei de pensii, care vor prelua problemele oamenilor, pe care vor încerca să le soluţioneze cât mai repede posibil.
"Preluăm toate problemele, fiecare pe domeniul lui de activitate, problemele pe care cetăţenii ni le aduc la cunoştinţă, fie că este vorba despre copiii, fie că este vorba de încadrări în grad de handicap, fie de alocaţii de stat, sau orice altă problemă", a declarat Mihaela Ristea, director general adjunct al Direcţieio de Asistenţă Socială.
Toate consultaţiile sunt gratuite, iar prima deplasare se va face săptămâna viitoare în localitatea Ostrov, respectiv în satele care ţin de această comună.
reporter: Poliana Căpitan
operator: Cristi Caciauna
editor web: Anca Medrea