În fiecare dimineaţă, la ora 9 fix, autobuzul şcolii îi aduce pe bunici la şcoală. Însoţiţi de elevi, aceştia intră în clasă în ordine şi se aşează fiecare pe scaun, la mese. Unii învaţă să scrie în Word, alţii să-şi facă un cont de Facebook, ori un... selfie.
"Mustaţa se vede, e totul aranjat? Da, totul e aranjat. Hai, apăsăm pe buton. Încă o dată. Apăsaţi mai de sus. Mai de sus, aşa!", a fost prima lecţie predată de elevi bunicilor din Balaciu.
Nicolaie Iordache are un nepot plecat în Germania. La vârsta lui, 80 de ani împliniţi, tehnologia aceasta i se pare cam complicată dar ambiţia e mare!
Nicolaie Iordache, pensionar: "O dată am vorbit cu un nepot. Şi ce a spus când v-a văzut online? Ei, ei sunt pregătiţi, domnişoară. Eu nu sunt peegătit, dar ei sunt pregătiţi. A rămas niţel, aşa...hihihi".
Mihail Petrov este primul dintre cei 10 bunici care au reuşit să-şi facă o pagină de facebook.
Nicolai Ghenov are probleme la ochiul drept. Astăzi şi-a uitat ochelarii la cămin dar nu s-a lăsat şi l-a ajutat pe camaradului lui, Vasile Avrămiţă, să îşi facă o carte de vizită.
Liliana Niţă, directorul şcolii gimnaziale "Arhimandrit Teofil": "Niciodată nu au lipsit de la serbările noastre şcolare, de la festivităţile de premiere, iar cu "Bunicii online" chiar le-am deschis perspective noi".
Helene Radu, directorul Căminului de Bătrâni din Balaciu: "Cu cât îi implicăm în activităţi similare celor de acasă, familiare lor, adaptarea este mult mai uşoară."
Şi elevii spun că au de învăţat din experienţa bunicilor iar proiectul acesta îi responsabilizează foarte mult.
Bătrânii căminului din Balaciu au şi o pagină de Facebook - Bunici Online, acolo unde îi ţin la curent pe fani cu noutăţile din viaţa lor dar şi cu progresele făcute în mediul virtual. Bunici Online este un proiect iniţiat în parteneriat cu Direcţia de Asistenţă Socială din Ialomiţa.
reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru