Aurul de la Olimpiada de Geografie îi aparţine lui George-Costin Dobrin. Are 17 ani şi este elev în clasa a 12-a la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa. După două luni în care două ore pe zi le dedica studiului, efortul i-a fost răsplătit. Părinţii lui, profesori de fizică, au fost cei care l-au stimulat să se îndrepte spre ştiinţe.
George-Costin Dobrin, medaliat cu aur la Moscova: Pasiunea pentru ştiinţă este moştenită genetic de la ei şi de la bunicul meu care este profesor de geografie. Deci, o parte, sigur este genetic, dar pur şi simplu am avut eu pasiunea să aflu cât mai multe despre mediul înconjurător.
La olimpiada de Geografie de la Tver a fost concurenţă mare: 160 de elevi au aspirat la podium. Patru zile a durat examinarea, care presupus teste scrie şi probe practice.
George-Costin Dobrin, medaliat cu aur: A trebuit să facem patru observaţii într-un oraş şi o probă multimedia pe baza imaginilor şi a mai multor poze şi grafice.
Concret, el a reuşit cel mai bine dintre toţi să stabilească densitatea populaţiei într-o zonă rezidenţială a oraşului Tver şi a făcut observaţii asupra evoluţiei urbei de pe malul Volgăi, în ultimii 100 de ani. După succesul din Rusia, George-Costin Dobrin a devenit un exemplu pentru colegii lui.
Paul Haidu-Gerea, olimpic: Îl cunosc încă din clasa a 8-a când amandoi ne antrenam să participăm la olimpiada de ştiinţe pentru juniori. El era cu un an mai mare decât mine şi m-a ambiţionat puţin să învăţ cât mai multe.
Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân: S-a pregătit temeinic la toate disciplinele. E un competitor la olimpiade şcolare de ani de zile, din clasa a 7-a a cochetat cu loturile lărgite ale României.
Este cea de-a doua medalie pe care elevul constănţean o obţine la olimpiadele internaţionale. Anul trecut a fost medaliat cu argint la Olimpiada de Ştiinţe ale Pământului care a avut loc în Spania.
reporter: Luiza Nicolae
operator: Cătălin Vârban