Fetele care au ales cariera militară vor să arate tuturor că şi ele pot face faţă exigenţelor din armată. De multe ori lecţiile teoretice şi practice sunt dure, iar mentorii lor nu fac diferenţă între sexe. Ionela Zburlea este din Brăila. După ce a urmat cursurile unui liceu teoretic din oraş s-a hotărât să îmbrace haina militară.
"Mi-am dorit foarte să ajung în armată şi mai ales în Marină, deoarece suntem o ţară cu ieşire la mare. Cum a fost prima perioadă de instrucţie alături de băieţi? A fost dificilă, dar ne-am descurcat. Ne-au ajutat foarte mult băieţii pe noi şi am ieşit cu brio, ne-am descurcat " a spus Ionela Zburlea, studentă la Academia Naţională "Mircea cel Bătrân".
Tot din dragoste pentru Armată, alte două tinere s-au hotărât să urmeze o carieră cazonă. Alegerea lor i-a surprins pe prieteni şi pe părinţi, dar nu au renunţat şi şi-au urmat visul.
Alexandra Ghinghiloschi, elevă la Şcoala de Maiştri: "Nu este nimic mai frumos decât a urma o carieră militară, decât să-ţi aperi ţara la un moment dat dacă este cazul".
"Parcă nu prea sunt obişnuit . La băiat mă aşteptam, dar nu la fată. Este o excepţie", a spus Ilie Ghinghiloschi, tatăl Alexandrei.
Din 2001, de când fetele au avut acces la şcolile militare de marină, 30 de reprezentante ale sexului frumos au absolvit cursurile Academiei Navale Mircea cel Bătrân. S-au luptat cu prejudecăţile, dar au reuşit să obţină rezultate excepţionale.
"Sunt mai conştiincioase şi, ca dovadă în ultimii ani ed zile, şefele de promoţie au fost fete", a spus contraamiral de flotilă Virgil Chiţac, Comandantul Academiei Navale "Mircea cel Bătrân".
Pentru prima dată, în acest an, la parada de 1 decembrie de la Bucureşti, Academia Navală Mircea cel Bătrân va fi reprezentată de două dintre fetele care au jurat astăzi credinţă României.
reporter Liviu Ghinea
operator Cătălin Vârban
editor web: Anca Medrea