Iulian Florin Talaşman are 23 de ani şi a crescut la malul mării. Îşi petrece toată vara pe plajă, iar de 6 ani salvează vieţi pe mare. Se antrenează zilnic pentru a putea oferi primul ajutor ori de câte ori viaţa unui om este în pericol.
Iulian Florin Talaşman, salvamar: "Urmărim persoanele, avem grijă să nu treacă de linia geamandurilor şi urmărim să fie totul ok".
Spune că, de cele mai multe ori zilele pe plajă sunt liniştite. Sunt însă şi situaţii în care viaţa unui om depinde de vigilenţa şi priceperea lui.
Iulian Florin Talaşman, salvamar: "Un caz cu resuscitare, un domn în vârstă de aproape 60 de ani, a intrat în apă, a făcut stop cardiac, am ajuns,l-am scos la mal, m-am apucat de manevrele de resuscitare."
Marian Ciobanu, salvamar: "Nu se poate explica în cuvinte starea pe care o ai atunci când atunci când salvezi viaţa cuiva."
Cei 90 de salvamari care păzesc plajele pe o lungime de 7 kilometri din Năvodari până în Constanţa, trebuie să fie mereu pregătiţi să intervină mai ales că anul trecut, 16 persoane au murit înecate în apele mării.
Alin Pascu, şef sector salvamari: "Ne confruntăm zilnic cu foarte multe cazuri de pierdere a copiilor. Avem foarte mult de lucru în luna august, la jumătatea lunii august, când sunt valuri foarte mari şi curenţi foarte puternici şi în perioada aia sunt şi foarte mulţi turişti pe litoral şi ştiţi, se avântă în larg, în valuri, plăcerea lor e să stea în valuri."
În afară de salvatorii din Mamaia, alţi 100 vor avea grijă de partea de sud a litoralului. Toţi vor fi la datorie în zonele aglomerate şi le recomandă turiştilor să fie atenţi la când marea este agitată şi să respecte amplasarea geamandurilor.
Salariul mediu al unui salvamar este de 1.200 de lei pe lună. Tinerii îşi vor desfăşura activitatea pe plajă până la sfârşitul lunii septembrie.
reporter: Luiza Nicolae
operator: Cristian Caciauna