Noul an universitar nu vine cu veşti bune pentru aproape 50 de asistenţi universitari de la Ovidius. Aceştia şi-ar putea pierde locurile de muncă dacă Guvernul nu va da o ordonanţă care să permită doctoranzilor să mai rămână în sistem încă un an până la finalizare studiilor. Cadrele didactice spun că de când a fost modificată legea educaţiei, mai precis de 4 ani, nu au avut timp să realizeze cercetările.
Valentina Efrem, asistent universitar: Nu este vorba despre lene, nu este vorba despre rea voinţă din partea celor care nu au terminat acest doctorat. Cred că este cazul să se aplece asupra tuturor motivelor obiective şi demonstrate de ce nu s-a terminat doctoratul în acest moment. Perioada aceea în care eşti în concediu creştere copil nu se scade din aceşti patru ani. Mie mi se pare persoanal foarte nedrept. Pe de o parte Constituţia îşi garantează că poţi să creşti copii, iar pe de altă parte intervine o lege care îşi îngrădeşte acest drept.
Rectorul Universităţii Ovidius este de părere că plecarea unui număr atât de mare de profesori nu este un lucru bun pentru instituţie.
Sorin Rugină, rectorul Universităţii Ovidius: Mi-am permis să trimit un memoriu Ministerului Educaţiei fiind şi în consens şi cu dorinţa ministerului de a rezolva această problemă pentru că nu este numai problema Universităţii Ovidius, este o problemă generală şi cred că este o problemă care trebuie să îşi găsească o remediere onorabilă în sensul că asistenţii nu trebuie să fie neaparat doctori, nu neaparat să facă cercetare ci trebuie în principal să fie apropiaţi de studenţi.
Conform unei legi în vigoare, 3.000 de cadre didactice din învăţământul superior românesc ar fi fost obligate să părăsească sistemul.