Oricine îşi doreşte ca în această iarnă să aibă încălzire subvenţionată trebuie să ştie că va avea de bătut mai multe drumuri şi de semnat mai multe hârtii.
Noile reglementări cer, în plus, şi adeverinţă de la Fisc cu veniturile realizate, pentru ca statul să aibă un control mai strict al celor care vor să primească ajutoare.
Aceste noutăţi, dar şi alte aspecte au fost discutate la Prefectură de reprezentanţii guvernului şi de cei ai autoritatilor locale. După ce au ascultat mai bine de două ore modificările aduse, primarii au izbucnit.
Cristea Gâscan, primarul comunei Independenţa: "E vorba de faptul că numărul de acte sunt făcute de nişte oameni care nu cunosc realitatea din teren şi care îngreunează această acţiune de ajutorare a oamenilor aflaţi în nevoie."
Edilii spun că, un român sărac, nevoit să ceară ajutorul de la stat pentru încălzire, va fi nevoit să plătească sume mult prea mari, numai pentru a întocmi actele.
"Dacă dă 60 de lei dus, 60 de lei întors, deja a cheltuit ajutorul pe o lună. Dacă-i mai trimitem şi după acea nenorocită de adeverinţă de la fisc, mai cheltuie şi acolo încă vreoi două sute de mii", a mai subliniat primarul comunei Independenţa.
Şi Mihai Soare, primarul comununei Siliştea a atras atenţia că "apar tot felul de anomalii, odată cu noile modificări legislative şi o grămadă de birocraţie în opinia mea, care va trebui să fie rezolvată de către funcţionarii primăriilor"
Cei care doresc ajutoare de la Primării pentru a se încălzi la iarnă trebuie să aibă în primul rând un venit mai mic de 615 lei pe cap de membru de familie.
De asemenea, în cazul în care cer ajutoare pentru lemne, trebuie să demonstreze că nu au în casă calorifere electrice. Formularele şi cererile pentru subvenţie le pot găsi la primăriile de care aparţin.
reporter Liviu Ghinea
operator Catalin Vârban
editor web: Anca Medrea