Ideea înfiinţării unui astfel de centru medical de recuperare i-a venit stareţiei mănăstirii, maica Cipriana, după ce, în ultimii ani, mai mulţi enoriaşi au tot întrebat-o de ce nu face un astfel de aşezământ ca la Techirghiol.
După ce a primit acceptul Arhiepiscopiei Tomisului, maica stareţă s-a ocupat de tot ceea ce înseamnă birocraţie deşi, mărturişeşte ea, nu ştia nimic despre ceea ce înseamnă să faci un dosar pentru accesarea fondurilor europene.
A fost greu dar a reuşit, spune ea, pentru că miza este mare, iar ajutorul nu ar fi doar pentru cei bolnavi.
"Ajutăm şi noi cu cât putem dar, poate cu timpul putem să mai dăm şi nişte locuri de muncă. Mai sunt pe aici prin Costineşti mulţi tineri care au facultăţi şi nu au unde să muncească. Poate le găsim la noi un loc de muncă", a spus Cipriana, maica stareţă a mănăstirii Sf Elena de la Mare.
Centrul medical va fi, în primă fază, deservit de medici voluntari şi chiar studenţi la Medicină.
Clădirea va avea o suprafaţă construită de peste 370 de metri pătraţi, o terasă, dar şi un bazin pentru gimnastică medicală, de 52 de mp, care va fi acoperit.
Bolnavii care vor veni aici să se recupereze vor trebui să achite o taxă modică, în funcţie de serviciile medicale de care vor beneficia.
Acest lucru este necesar întrucât, în 5 ani, după finalizarea construcţiei, maica stareţă, pe numele căreia a fost înfiinţată firma care a solicitat fondurile europene, trebuie să înapoieze jumătate din suma primită.
reporter: Poliana Căpitan
operator: Alex Şerbănescu
editor web: Anca Medrea