Pacienţii români care au suferit un atac vascular cerebral beneficiază de tehnici moderne de tratament dar nu ajung întotdeauna în timp util pe mâna medicilor şi, cel puţin, nu în centre specializate aşa cum ar fi normal pentru o ţară europeană.
"La noi, în primul rând nu avem centrele funcţionale. Nu ai unde să ajungi.Te grăbeşti cu ambulanţa foarte, foarte repede, vă daţi seama, sirene, multă zarvă şi? Unde ajungi? Şi ce se întâmplă dacă ai ajuns?", declara Dafin Mureşanu, preşedinte Societatea de Neurologie din România
Momentan, potrivit specialiştilor, în ţară sunt centre insuficiente destinate exclusiv tratării accidentelor vasculare cerebrale iar acestea nu au în componenţă şi partea de recuperare vitală pentru înlăturarea sechelelor lăsate de AVC-uri.
"Este important ca pacientul cu atac cerebral să fie văzut într-un spital de specilitate foarte repede. Bineînţeles, este mai uşor să ajungi la această performanţă în oraşe mari precum Cluj, Bucureşti ori Constanţa şi mult mai greu în zonele rurale. România este o ţară foarte mare şi, cu siguranţă, va dura mult timp până când toate aceste servicii vor deveni funcţionale oriunde în ţară." declara Volker Homberg, secretarul general al Societăţii Europene de Neuroreabilitare
Dar, susţine secretarul general al Societăţii Europene de Neuroreabilitare, este de apreciat efortul şi dorinţa factorilor din Sănătate de a se implica în rezolvarea tuturor acestor probleme. Incidenţa accidentelor vasculare cerebrale în ţara noastră este aproape dublă faţă de media europeană. Astfel, la nivel naţional, 200 de români din 100.000 suferă un atac vascular de-alungul vieţii şi s-a demonstrat că incidenţa cazurilor a crescut la persoanele tinere, cu vârste sub 40 de ani. Potrivit specialiştilor, cauzele pornesc, în principiu, de la stilul de viaţă dezorganizat, grija zilei de mâine şi munca aproape robotică.