Numai românii cu venituri peste medie se duc la stomatolog. Restul au renunţat să o mai facă pentru că nu îşi permit să cheltuie 300 de lei pentru tratamentul unei carii, 200 de lei pentru o extracţie sau 100 de lei pentru o plombă. La ora actuală, doar cinci procente dintre români îşi permit să aibă grijă de dantură. Ceilalţi...:
Prof.dr. Corneliu Amariei, preşedinte Asociaţia Română Orodentară: "Vin pentru urgenţe, fiind conştienţi că nu vor putea urma tratamentul. Rezolvarea urgenţei nu este un tratament propriu-zis pentru că îi trece durerea, se rezolvă pentru moment".
Mulţi ajung la dentist când este foarte târziu. Nu mai au alte soluţii şi plătesc sume uriaşe pentru a-şi înlocui dantura.
Ministerul Sănătăţii a promis că, de la 1 iunie va relua decontările către stomatologi. Vor exista două tipuri de pachete: unul minim care se adresează pacienţilor neasiguraţi şi unul de bază. În ţările civilizate din Europa, statul se preocupă de sănătatea populaţiei.
Dr. Nikola Petricevici, medic stomatolg Croaţia: "Pentru copii sub 18 ani, totul este gratuit. Guvernul cheltuie foarte mulţi pentru rezolvarea medicală a problemelor, dar ar trebuie să dea mai multă importanţă programelor de prevenţie".
Prof.dr. Paula Vassalo, preşedinte Înalţii Ofiţeri pentru Stomatologie din cadrul UE: "Trebuie să-i determinăm pe politicieni, pe oameni, să investească în sănătatea dentară pentru a avea o sănătate generală mai bună şi o calitate mai bună a vieţii atunci când ajungem la bătrâneţe."
În state cum ar fi Germania, Franţa, Italia, Croaţia, statul decontează între 70 şi 80 de procente din costurile pentru tratamentele stomatologice. În medie, pentru fiecare pacient se cheltuie 200 de euro, iar medicii spun că se poate şi mai bine. În România, statul nu alocă niciun leu.
reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna
editor wwb: Anca Medrea