Gheorghe Şteţco are doar 21 de ani şi peste 2 ani de experinţă în voluntariat. La Ambulanţă din Cluj a ajuns în urmă cu o lună şi, după ce a trecut mai multe probe de competenţă, acum însoţeşte echipajele ambulanţei pe teren.
"Când am timp, mai bine vin aici, decât să mă duc în altă parte să pierd timpul, în cluburi... nu merită. Acolo nu obţin nimic, aici măcar pot să înveţi ceva, iar în viitor o să şi prindă bine", spune Gheorghe Şteţco.
Tinerii spun că s-au oferit voluntari pentru a câştiga, în primul rând, experienţă.
"E sentimentul pe care îl ai când salvezi o viaţă, când vezi că omul la care i-ai administrat un tratament, un medicament sau i-ai spus o vorbă, se face bine şi îşi revine şi îţi dă încrederea să mergi mai departe şi să continui munca", spune Anda Manea, şi ea voluntar.
"Devine evident că voluntarii, care în general sunt nişte oameni tineri, entuziaşti, plini de energie, pot fi folosiţi extraordinar de eficient în ajutorul acestor echipaje", spune medicul Dana Călin, coordonator al voluntarilor.
În cadrul Serviciului de Ambulanţă din judeţul Cluj lucrează acum 358 de angajaţi, dar potrivit normativului Ministerului Sănătăţii, numărul posturilor ar trebui să fie 440.
"Deficitul ar fi undeva la 40 de posturi de asistent şi 20 de şoferi, de ambulanţieri, propriu-zis după normativul vechi şi bineînţeles, 10 de medic", precizează Horia Simu, managerul Serviciului de Ambulanţă Cluj.
Serviciul clujean de ambulanţă dispune în prezent de 70 de maşini de intervenţie.