Claudia a fost diagnosticată în 2010, în urma unui consult de rutină, cu cancer la sân. Imediat medicii i-au prescris tratamentul de care avea nevoie. Pentru ea, fiecare zi în care urma tratamentul medicamentos însemna o şansă în plus de supravieţuire. Anul acesta a primit o nouă lovitură: a fost diagnosticată cu o nouă formă de cancer la ficat. De data aceasta, va fi nevoită să lupte şi cu boala şi cu sistemul.
"Trebuie să fii psihic foarte tare, ca să poți să depășești. Pacienții, după ce că trebuie să suporte boala și așa mai trebuie să suporte și cheltuieli. Nu e în regulă, pentru că plătim niște bani la Casa de Asigurări, care normal mi se trag din salar", a afirmat pacienta.
Medicii susțin că normele de aplicare a contractului cadru pe acest an încalcă drepturile pacienţilor la tratament.
"Într-o lună calendaristică, pacientul nu va putea beneficia și de analize și de examinări imagistice și de chimioterapie, adică de tratament, ceea ce înseamnă, practic, ca să poată să urmeze un tratament, ar trebui să-și plătească analizele și tomografia", a explicat Adrian Udrea, medic primar oncolog.
Potrivit doctorilor, amânarea tratamentelor ar pune în pericol viaţa pacienţilor.
"Pacientul vine la analize, face tratament sau se temporizează, știe că poate să vină la o săptămână, la două, să repete analizele. Dacă o să fim în aceeași lună, o să fim nevoiți să-i spunem că trebuie să vă amânăm o lună. Este restrictiv în sensul acesta. Nu știm ce vom face, sincer mie îmi este foarte greu să-i comunic lucrul acesta unui pacient", a spus Crina Seceac, medic specialist în oncologie medicală.
Medicii au trimis deja memorii atât către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cât și către Ministerul Sănătății, în care au semnalat aceste probleme, dar nu au primit niciun răspuns.
În România, în momentul de față există peste 80.000 de persoane bolnave de cancer, care se află sub tratament.