Situată la 100 de kilometri de Cluj-Napoca, în inima munţilor Apuseni, Smida pare un colţ de rai pentru vizitatorii care vin din marile oraşe.
"Avem mai mulţi turişti. S-au mărit familiile care aleg să îşi petreacă concediul în ţară, în zona Apusenilor. Vin şi mulţi străini, pentru relaxare. Vin şi companii care fac diverse activităţi, fac şi team building-uri", precizează Celina Cordoş, administratorul unei pensiuni.
"Fiind din Bucureşti, majoritatea bucureştenilor merg în zona Valea Prahovei. În perioada verii, avem mai multe variante: una ar fi afară sau la mare la noi şi la bulgari. Anul acesta şi anul trecut, am ales să venim în Apuseni", spune Bogdan Toma, unul dintre turiştii ajunşi în Apuseni.
"Pentru că e rezervaţie naturală, pentru că ne aşteptăm să găsim locuri frumoase, liniştite, aer curat şi cred că le găsim în Apuseni, pentru că nu este aglomerat şi este accesibil", a spus Roselia Toma, o turistă.
Activităţile în aer liber sunt un alt motiv pentru care turiştii merg la pensiunile de la ţară.
"Pot să meargă la pescuit pe lac, pot să viziteze o peşteră, deci avem în zonă tot felul de activităţi. Seara, le facem foc de tabără, grătar, pot merge pe râu cu caiacul", a mai afirmat Celina Cordoş.
Preţurile sunt şi ele accesibile, astfel că, în ultimul an, numărul românilor care au ales să îşi petreacă vacanţele în astfel de pensiuni, a crescut.
"La nivel naţional, în luna martie 2014, au fost cazaţi în pensiunile agroturistice peste 53.000 de turişti, cu 10% mai mulţi faţă de luna martie a anului 2013", a precizat Ancuţa Paşcalu, reprezentant al Direcţiei Judeţene de Statistică Cluj.
Pensiunile de la ţară au tot mai multe dotări, astfel încât turiştii să se poată relaxa şi în zilele mohorâte: piscină acoperită, saună, masă de ping-pong sau de biliard şi loc de joacă pentru copii.