Ioan Aurel Pop a primit oficial, în Lake Buena Vista, Florida, distincţia în domeniul educaţiei continue, alături de alţi 11 profesori din lume, niciunul din Europa. Cele 12 distincţii se acordă anual, de Universitatea Oklahoma Outreach, pe baza meritelor obţinute în domeniul educaţiei continue, precum şi în domeniul de activitate didactică şi cercetare al profesorilor respectivi.
Rectorul UBB spune că succesul internaţional depinde foarte mult de depăşirea barierei lingvistice, întrucât, la nivel mondial, comunitatea academică este un imperiu al limbii engleze.
"În aceste clasamente internaţionale, din fericire pentru America şi din păcate pentru noi, sunt incluşi mai nou, tot mai mult, profesori sau realizatori de valori culturale care sunt anglofone, care ştiu să predea în limba engleză, care publică în limba engleză şi eu sunt convins că, dacă europenii ar scrie exclusiv în această limbă, ar fi între primii în lume", spune prof. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeş-Bolyai.
Titlul obţinut în Statele Unite va legitima următoarele acţiuni de reformă pe care rectorul le-a demarat la Babeş-Bolyai după ce a preluat conducerea în 2011. Astfel, Ioan Aurel Pop a decis, printre altele, reintroducerea examenului de admitere. El spune că va continua să reformeze instituţia, pentru a stimula elitele.
"La cele mai multe dintre facultăţi, sub forme diferite, am creat un colegiu de 50 de studenţi de elită, un colegiu de excelenţă, şi i-am grupat pe aceşti 50 de studenţi din diferite facultăţi, care trebuie să reprezinte spuma acestei universităţi şi să demonstreze un lucru elementar: nu există ştiinţă fără conştiinţă", mai spune rectorul UBB.
Istoricul Ioan Aurel Pop a predat la New York, Pittsburgh şi Veneţia şi este autorul a peste 300 de articole ştiinţifice şi 50 de volume, printre care "Istoria Transilvaniei", pe care o coordonează împreună cu alţi experţi din România şi străinătate.