Realizatorii topului au analizat 25.000 de universităţi din întreaga lume. S-a ţinut cont de opt criterii, printre care calitatea educației, gradul de ocupare a forței de muncă după absolvire și calitatea personalului didactic.
"Este calitatea corpului academic la care stăm foarte bine, gradul de ocupare al forței de muncă după absolvire, reușim să-i integrăm în muncă pe absolvenții noștri prin specificul acestei universități și prin legăturile pe care le avem noi cu mediul de afaceri", spune Ioan Aurel Pop, rectorul UBB.
În competiţia cu universităţile de top din lume, UBB este însă dezavantajată.
"Un mare handicap este finanțarea. Noi nu suntem finanțați la nivelul universităților de top din această lume. Suntem dezavantajați de desele schimbări legislative. Noi nu putem urmări un feedback, noi nu știm care măsură legală a fost bună, pentru că asta presupune să urmărim într-un an, doi, trei rezultatele or noi nu apucăm să facem acest lucru", susţine rectorul universităţii clujene.
Rezultatele bune de până acum situează UBB şi în topul preferinţelor absolvenţilor de liceu. Peste 18.000 de tineri s-au înscris în această vară pentru cele 4.800 de locuri bugetate scoase la concurs, cel mai mare număr de candidați înregistrați vreodată.
"Studenții se adresează mult mai mult decât altă dată secției de Informatică de la Facultatea de Matematică - Informatică. Sunt căutate secțiile de Ştiințe Economice, Cibernetică economică sau cele de Drept. Interesant este că şi în acest an, la Facultatea de Educație Fizică, avem o concurență foarte mare, mai ales la Kinetoterapie", a mai spus rectorul UBB.
Topul o mie al universităţilor din întreaga lume mai include şi Universitatea din București, care ocupă locul 986. În fruntea clasamentului sunt trei universități din Statele Unite: Universitatea Harvard, Stanford și Institutul Tehnologic din Massachusetts.