Broaştele, greu de observat în această perioadă, când din cauza temperaturilor ridicate, se ascund, fac parte din specia Bombina, ocrotită printr-o directivă a Consiliului European, deoarece sunt pe cale de dispariţie. Câteva exemplare trăiesc într-un habitat din localitatea clujeană Chinteni, iar pentru a le proteja, specialiştii în protecţia mediului au obligat autorităţile locale să amenajeze treceri pe sub un drumul comunal care va fi construit în zonă.
"Să poată să treacă nu pe şosea, să fie călcate de autovehicule, ci prin nişte tunele, adică nişte ţevi de beton şi să fie astfel protejate. Deci este o măsură venită în sprijinul acestor organisme, conform tuturor regulamentelor internaţionale europene", a afirmat László Rákosy, custode Sit Natura 2000.
Autorităţile locale au acceptat condiţia impusă de specialişti, deoarece altfel nu obţineau avizul de la mediu pentru ca proiectul de construcţie a drumului comunal să fie aprobat.
"Aceste subtraversări vor fi trei până la capătul drumului şi pur şi simplu vom asigura trecerea broaştelor. V-aţi plimbat şi dumneavoastră, ne plimbăm şi noi zi de zi, este un drum existent şi nu există nicio specie de broaşte", a afirmat Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni.
Şi totuşi, în zonă trăiesc broaşte care sunt pe cale de dispariţie în ţări precum Germania sau Polonia, din cauza agriculturii excesive. Denumite popular şi buhaiul de baltă cu burta roşie sau galbenă, broaştele nu sunt văzute ca o prioritate de către toţi localnicii.
"E o sumă imensă! Broaşte n-am văzut aşa multe încât să necesite condiţii speciale", a afirmat unul dintre ei.
"Broaştele alea poate-s bune la ceva, sunt nişte animăluţe şi ele şi trebuie protejate, nu?!", este părerea altuia.
Canalele urmează să fie construite odată ce autorităţile locale vor primi banii pentru începerea lucrărilor la drumul comunal de peste 3 kilometri, care leagă satele Măşcaş şi Sânmărtin de comuna Chinteni. Investiţia se ridică la peste 4 milioane de lei.