În judeţul Cluj, numărul infracțiunilor a scăzut anul acesta cu aproximativ 10% faţă de 2012. Cu toate acestea, numărul celor care şi-au cumpărat o armă a crescut cu un sfert faţă de anul trecut.
Călin Zdroba, proprietarul unui magazin de arme, spune că persoanele care decid să își cumpere o armă "deţin diferite afaceri, au diferite sume de bani probabil acasă, deşi nu se mai practică, dar, în general, sunt oameni serioşi să-şi apere domiciliul, familia, pe ei".
Aproape oricine îşi poate cumpăra o armă în ziua de astăzi. E nevoie, în primul rând, de un permis, care costă 100 de lei şi atestă că doritorul nu este certat cu legea şi nici nu are probleme psihologice.
Pasul următor este achiziţionarea armei. În magazinele de specialitate, un pistol costă între 500 şi 3.000 de lei, în funcţie de model. Cele mai căutate sunt cele cu bile de cauciuc de calibru mare, care pot să ţină la distanţă un eventual agresor.
"Se pot purta, în general, tot timpul asupra deţinătorului legal, cu excepţia situaţiilor în care este interzis portul lor. Nici nu se pune problema de folosire, în anumite locuri expres prevăzute de lege: săli de spectacole, stadioane, locuri aglomerate", precizează Lucian Bob, șeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Cluj.
Psihologii spun că dorinţa oamenilor de a-şi procura o armă este în strânsă legătură cu ceea ce mass-media relatează tot mai des cu privire la evenimentele în care se face uz de armă.
"Oamenii cred că aceste evenimente negative sunt mult mai probabile decât sunt în realitate şi se apără prin obţinerea de astfel de permise de port-armă", explică psihologul Vlad Mureşan.
În judeţul Cluj, există aproximativ 5.000 de persoane care deţin legal 7.000 de arme letale şi neletale. Portul ilegal de armă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani. În primele 10 luni ale acestui an, poliţiştii clujeni au întocmit, în acest sens, 60 de dosare penale.