Clujul a ajuns "capitala" filmului românesc cu un buget de criză. Festivalul Internaţional de Film Transilvania, cel mai mare din România, are în 2014 un buget mai mic cu peste 300.000 de euro, faţă de acum 2 ani. Organizatorii recunosc că s-au aflat în repetate rânduri, pe punctul de a renunţa la mai multe evenimente, dacă Ministerul Culturii nu ar fi alocat, cu o săptămână înainte de startul festivalului, 2 milioane de lei.
"Am fi renunţat la nişte invitaţi, pentru că bugetul pe care îl alocăm prezenţei străine la festival e mare, presupune cazări, bilete de avion. N-aş fi renunţat la ceva în bloc, aş fi operat la reglaje fine, puţin de acolo, puţin de acolo, cât să fie imperceptibile, dar cât să conteze în economia iniţial deficitară financiară a festivalului", a declarat Mihai Chirilov, director artistic al TIFF.
Cel care an de an semnează selecţia sutelor de filme din cadrul festivalului recunoşte că ediţia cu numărul 13 a avut parte însă şi de ghinion.
"Ca întotdeauana, am avut ghinion şi nu am reuşit să debutăm în Piaţa Unirii. Este frica noastră de fiecare an, din păcate ăsta a fost primul an în care nu am deschis TIFF-ul în Piaţa Unirii", a spus Mihai Chirilov.
Cu toate că ediţia cu numărul 13 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania i-a provocat pe organizatori mai mult decât toate celelalte ediţii la un loc, pentru 2015 planurile sunt şi mai mari.
"Există un lucru pe care îmi doresc să îl aduc la TIFF, nu l-am văzut la alte festivaluri de film, el nu a fost proiectat în cadrul niciunui festival de film. Un film care are 24 de ore şi este un film pe care aş vrea să îl proiectez în buclă", a mai spus directorul artistic al TIFF.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania se încheie în 8 iunie, cu o proiecţie în premieră naţională a peliculei Boyhood, la care s-a filmat periodic timp de 12 ani.