Reprezentanţii Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România au realizat un studiu asupra costurilor, la mai multe universităţi din ţară. Rezultatele arată că un student la Drept, la o facultate particulară din București, plătește 2.000 de lei pe an, în timp ce la Cluj, pentru aceeași specializare, dar la Universitatea Babeş-Bolyai, taxa ajunge la 3.600 de lei.
"Din punctul nostru de vedere, nu ar trebui să existe aceste diferențe, nici măcar în interiorul aceluiași program. Era dată exemplu Facultatea de Drept și dacă la Facultatea de Drept dintr-un oraș este o anumită taxă, în toate orașele ar trebui să fie la fel", a afirmat Oana Onicaș, președinte OSUBB Cluj.
Discrepanțe apar și atunci când vine vorba despre taxele de înscriere la facultăți. Valoarea acestora începe de la 20 de lei și poate depăși 300, în cazul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj. Studenții consideră aceste taxe nejustificate, întrucât ele acoperă doar cheltuieli de personal și formularele de înscriere.
"Mi se pare un pic cam mult, pentru ceea ce se predă și ceea ce învățăm de fapt de la profesori. Dacă ar fi aceeași materie și practic e aceași materie peste tot", a spus o studentă.
"Nu mi se pare neapărat justificat, pentru că până la urmă, diploma este aceeași. Că o faci la Cluj, că o faci la București, diploma e aceeași", a spus şi o altă studentă.
"Dacă discutăm despre acele discrepanțe în ceea ce privește taxele de școlarizare pe anumite programe de studiu, ceea ce vă pot spune este că aceste taxe sunt în raport cu calitatea actului de predare și cercetare. Din punctul nostru de vedere, având programe de categoria A conform ministerului, această discrepanță este justificată", a declarat Paul Fărcaş, purtător de cuvânt al Universității Babeș-Bolyai.
Studenţii ameninţă cu acţiuni de protest dacă bugetul educaţiei nu va creşte.