"Un păduche, hematofag, un păduche care să hrăneşte cu sânge, pe care l-am recoltat într-o seară, cu nişte localnici dintr-un sat din nordul Kenyei. Ne-au adus o antilopă dik-dik, iar în lumina lanternei, am văzut nişte mici paraziţi în blană", a relatat Andrei Mihalca, cercetător la USAMV Cluj-Napoca.
Aşa încep toate povestirile medicului veterinar, care din 2006 face expediţii ştiinţifice în cele mai sălbatice locuri din lume. Ultima descoperire, făcută în Kenya, este un parazit care trăieşte pe pielea celor mai mici antilope din lume. Probele recoltate au fost analizate de specialişti biologi din Statele Unite ale Americii, care au realizat şi desenul noii specii. Aceasta nu este însă singura descoperire a medicului veterinar din Cluj.
"Într-una din zile, am găsit o şopârlă moartă, cadavrul era proaspăt. Aşa că am avut ocazia să recoltăm o parte de intestin şi am descoperit când am ajuns în Europa această specie nouă: un parazit protozoar, unicelular. Deocamdată sunt trei care sunt descrise şi publicate, mai avem trei sau patru, care sunt în curs de descriere şi publicare şi încă cel puţin 20-30, pe care le avem în dulapuri", a mai spus Andrei Mihalca.
Cercetătorii clujeni au recoltat în cele şase expediţii, cu ajutorul băştinaşilor, probe de paraziţi de la sute de animale sălbatice. Nu de puţine ori, au simţit pe pielea lor pericolul pe care îl reprezintă paraziţii pentru om.
"Mulţi dintre noi am fost suspecţi de malaria, ne-am făcut teste la faţa locului. În alte zone, ni s-a spus clar: Aici nu ne oprim, că dacă ne oprim, voi ca europeni vă infectaţi cu ceva. În Africa nu ştii ce insectă se opreşte pe tine şi peste câteva luni ce îţi creşte sau unde îţi apare o problemă", a afirmat Călin Gherman, cercetător şi el la USAMV Cluj-Napoca.
Expediţiile ştiinţifice fac parte dintr-un proiect de cercetare finanţat din fonduri naţionale de aproape 1,5 milioane de lei.
Echipa de cercetători clujeni lucrează cu specialişti din Germania, Spania, Statele Unite ale Americii, dar şi de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", pentru descrierea speciilor noi colectate din România, Kenya, Coasta de Fildeş şi Republica Centrafricană.