Specie nouă, descoperită de cercetătorii clujeni

Data publicării:
PARAZITI

"Un păduche, hematofag, un păduche care să hrăneşte cu sânge, pe care l-am recoltat într-o seară, cu nişte localnici dintr-un sat din nordul Kenyei. Ne-au adus o antilopă dik-dik, iar în lumina lanternei, am văzut nişte mici paraziţi în blană", a relatat Andrei Mihalca, cercetător la USAMV Cluj-Napoca.

Aşa încep toate povestirile medicului veterinar, care din 2006 face expediţii ştiinţifice în cele mai sălbatice locuri din lume. Ultima descoperire, făcută în Kenya, este un parazit care trăieşte pe pielea celor mai mici antilope din lume. Probele recoltate au fost analizate de specialişti biologi din Statele Unite ale Americii, care au realizat şi desenul noii specii. Aceasta nu este însă singura descoperire a medicului veterinar din Cluj.

"Într-una din zile, am găsit o şopârlă moartă, cadavrul era proaspăt. Aşa că am avut ocazia să recoltăm o parte de intestin şi am descoperit când am ajuns în Europa această specie nouă: un parazit protozoar, unicelular. Deocamdată sunt trei care sunt descrise şi publicate, mai avem trei sau patru, care sunt în curs de descriere şi publicare şi încă cel puţin 20-30, pe care le avem în dulapuri", a mai spus Andrei Mihalca.

Cercetătorii clujeni au recoltat în cele şase expediţii, cu ajutorul băştinaşilor, probe de paraziţi de la sute de animale sălbatice. Nu de puţine ori, au simţit pe pielea lor pericolul pe care îl reprezintă paraziţii pentru om.

"Mulţi dintre noi am fost suspecţi de malaria, ne-am făcut teste la faţa locului. În alte zone, ni s-a spus clar: Aici nu ne oprim, că dacă ne oprim, voi ca europeni vă infectaţi cu ceva. În Africa nu ştii ce insectă se opreşte pe tine şi peste câteva luni ce îţi creşte sau unde îţi apare o problemă", a afirmat Călin Gherman, cercetător şi el la USAMV Cluj-Napoca.

Expediţiile ştiinţifice fac parte dintr-un proiect de cercetare finanţat din fonduri naţionale de aproape 1,5 milioane de lei.

Echipa de cercetători clujeni lucrează cu specialişti din Germania, Spania, Statele Unite ale Americii, dar şi de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", pentru descrierea speciilor noi colectate din România, Kenya, Coasta de Fildeş şi Republica Centrafricană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...