Construcția primului parc tehnologic din Transilvania, după modelul Silicon Valley din Statele Unite ale Americii, a pornit cu stângul la Cluj-Napoca. Una dintre cele două clădiri, cea dedicată producțiilor media, a rămas fără constructor, după ce peste jumătate din lucrări au fost executate.
"În urma licitației publice, societatea aceasta a câștigat și a început construcția pe fonduri europene, până într-o anumită etapă a acesteia, moment în care compania a intrat în insolvență și se află în imposibilitatea financiară de a continua lucrările. Până la momentul în care lucrările au fost oprite, investiția era ridicată într-un procent de 65%, luna mai fiind luna estimată pentru finalizarea lucrărilor. Deja suntem de câteva luni bune în faza în care evaluăm ce se poate face, pentru că nici compania nu și-a asumat incapacitate financiară până în acest moment", a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.
Autoritățile locale vor fi nevoite acum să caute un nou constructor. Drept urmare, finalizarea lucrărilor a fost amânată pentru anul viitor. În această situație, parcul tehnologic se va deschide doar cu o clădire funcțională, unde vor fi găzduite şi fimele ce urmau să îşi desfăşoare activitatea în construcția blocată.
"Tot ce am avut discuții până acum cu posibilii clienți - colaboratori se schimbă doar prima localizare. Nu vom începe în CREIC, ci vom începe în TEAM. Nu o să avem în TEAM într-adevăr, cele cinci ateliere de creație care sunt prevăzute în CREIC și partea de săli multifuncționale, unde putem organiza conferințe și expoziții. Din acest punct de vedere, într-adevăr nu o să putem desfășura anumite activități", a spus Alexandru Coroian, administratorul parcului tehnologic.
Centrul TEAM este finalizat deja în proporție de 80%. Conform planurilor inițiale, acesta era destinat strict companiilor din domeniul IT.
În total, investiția în realizarea parcului tehnologic din zona Lomb aflată la periferia Clujului se ridică la 95 de milioane de lei, din fonduri europene.