Regionalizarea, cred autoritățile, va aduce marii investitori în județele care nu au beneficiat de avantajele Capitalei. Pentru acest lucru, autoritățile din Vrancea vor să contruiască un parc tehnologic și un aeroport. Un rol important îl va avea și stabilirea reședinței de regiune, care nu trebuie să fie neapărat și cea mai bine dezvoltată.
De altfel, la nivelul lui 2011, în clasamentul accesării de fonduri structurale la nivelul consiliilor judeţene, județul Vrancea este pe locul 22 cu peste 43 de milioane de euro atrase și pe locul 32 în topul județelor, cu un Produs Intern Brut de 6.788 de milioane de lei.
„Vrancea este la răscruce de vânturi, am reușit să facem un proiect important de infrastructură, de 100 de milioane de euro, care s-a materializat într-un final în drumul național 2D, care leagă Focșaniul de Târgu Secuiesc. Vrancea este un județ în care industria textilă, industria lemnului, agricultura sunt direcții economice extraordinar de importante. Cred cu tărie că trebuie redus decalajul economic între regiunile României”, susține Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea.
„Parcul tehnologic probabil că se va întinde pe 40 sau 50 de hectare, dar noi suntem în discuții încât vrem să îl realizăm foarte modern, care să capete atractivitate pentru investitorii străini. Va fi aproape de E85 dar și de parcursul viitoarei autostrăzi. M-am întâlnit cu investitorii, primul lucru pe care un investitor serios te întreabă este dacă aveți aeroport la Focșani, poate unora li se pare un lux prea mare, mie nu mi se pare și sunt conștient de utilitatea lui”, mai spune președintele Consiliului Județean Vrancea.
„Sunt comunitate, dar dă-mi într-adevăr posibilitatea să mă dezvolt, să funcționez singur. Cred că odată cu această regionalizare va fi și această descentralizare a comunităților”, afirmă Decebal Bacinschi, primarul municipiului Focșani.
„În orașul cel mai dezvoltat să fie reședința economică a regiunii, reședința administrativă ar trebui să fie în județul cel mai puțin dezvoltat dintr-o regiune”, este de părere președintele Consiliului Județean Vrancea.
„Noi avem o mare hibă încă, stăm rău la atragerea fondurilor europene. Trebuie înțeles un lucru, nu putem merge în continuare cum au decis guvernele trecute ca 80 la sută din fonduri să meargă la programele sectoriale care aparțin guvernului și doar 20% la dezvoltarea regiunii. După 2014 să putem ca toate autoritățile de management să vină la nivelul regiunilor, iar pe de altă parte 40 la sută să meargă în programele operaționale sectoriale, iar 60 la dezvoltarea regională”, mai spune Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea.
„Consider că această regionalizare va avea o treabă bună, în sensul că, cred se vor reduce posturile, numărul de personal va scădea”, adaugă Decebal Bacinschi, primarul municipiului Focșani.
„Eu îmi doresc ca puterea adusă lângă cetățean să fie în casa lui, să aibă un computer, o tabletă, orice alt mijloc electronic prin care să își plătească obligațiile față stat”, mai spune Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.