Şedinţele la psiholog, decontate de stat
"De asta suntem și noi aici, să facem o ședință de evaluare, pentru că avem mici semne de întrebare în ceea ce privește copilul nostru. Având în vedere că o ședință la psiholog nu e chiar de ici de colo, e foarte tare, cel puțin pentru părinții care nu au posibilități", a afirmat părinte.
Potrivit specialiştilor, copiii care au probleme psihice ușoare și sunt trataţi la timp se pot vindeca în totalitate.
"Vârsta de debut a patologiei a scăzut foarte mult în ultimii zece ani chiar și în România. Astfel, depresia, anxietatea sau tulburările emoționale sunt depistate mult mai timpuriu la copii. Studiile arată că medicația în colaborare cu psihoterapia are rezultate pe termen lung mult mai bune", a precizat psihologul Cristina Costescu.
Până acum, acces la aceste servicii gratuite aveau doar copiii cu autism.
"Asiguratul cu biletul de trimitere de la medicul de familie se va adresa unui medic specialist, care are încheiat contract pentru furnizare de servicii conexe actului medical cu un psiholog, iar aceste servicii se vor acorda la solicitarea acestui specialist prin scrisoare medicală", a explicat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt CJAS Cluj.
"Multă lume nu se duce, pentru că știți că ședințele costă destul de mult și mi se pare un lucru bun", a spus un clujean.
"Ne ajută, că oricum dacă mergem la psiholog, nu trebuie să plătim bani din buzunarele noastre. Mi se pare o idee foarte bună", a completat altul.
Decontarea serviciilor oferite de psihologi vine şi în sprijinul medicilor psihiatri. Aceştia spun că o parte dintre cazurile care ajung la ei ar putea fi tratate prin psihoterapie.
"Psihiatrii sunt foarte aglomerați. Dacă psihiatrii ar putea fi degrevați prin diferite terapii, diferite tehnici psihoterapeutice practicate de psihoterapeuți, atunci sigur că ar fi un mare avantaj", a afirmat Doina Cosman, medic psihiatru.
Potrivit estimărilor speciliaştilor, 20% dintre români suferă de boli psihice.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News