Scade numărul copiilor vaccinaţi împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei

Data publicării:
vaccin

Părinții care refuză să își vaccineze copiii susțin că au motive. "Sunt lângă noi persoane care şi-au vaccinat copii şi au fost reacţii adverse: autism în primul rând şi apoi alte malformaţii apărute. Plus că nu sutem de acord ca, în momentul vaccinării, copilul să sufere atât de mult. Se administrează mai multe deodată, organismul nu este adaptat să primească atâţia anticorpi deodată", explică o mămică decizia de a nu-și mai vaccina copiii.

Medicii sunt îngrijoraţi însă de noua tendinţă a părinţilor de a refuza imunizarea. Aceștia susţin că temerile nu sunt fundamentate şi că nu există nicio legătură dovedită ştiinţific între vaccinarea împotriva celor trei boli şi debutul autismului.

"Cam din zece copii, doi-trei refuză vaccinarea. Şi mai trist este că încep schema de vaccinare şi refuză la a doua sau a treia doză. Vaccinarea este poate singurul lucru din medicină care dă vindecare. Adică îţi face o prevenţie aproape de 100% pentru boli extrem de grave. Mai ales acum părinţii trebuie să fie foarte atenţi, avem o atenţionare de la OMS de răspândire în Europa, de la copii refugiaţi sirieni, a unor tulpini de virus poliomielitic sălbatic, extrem de agresiv", precizează medicul de familie Liliana Cheş.

"Cred că este accesarea acelor site-uri de pe internet, nespecializate şi neadresarea către cel mai de aproape de lângă el: medicul de familie, Direcţia de Sănătate Publică. Este foarte dificil de a convinge populaţia că acest vaccin este benefic. Este un produs care se foloseşte pe întreaga planetă", spune Mihai Moisescu, directorul adjunct al DSP Cluj.

Vaccinul polivalent împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei a fost introdus în schema de imunizare din România în urmă cu 9 ani. Prima doză se administrează la un an, iar când copilul ajunge în clasa I primeşte cea de-a doua doză.

În 2012-2013, România a înregistrat cea mai ridicată rată de incidență a rubeolei din toată Europa, de 27 de ori mai mare decât media europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri