Echipa Salvamont Cluj a fost alertată telefonic despre prăbuşirea unui avion sanitar în zona Poiana Horea, la 30 de minute de la primul apel primit la 112. În timp ce 11 salvamontişti s-au organizat să plece spre locul accidentului, un altul, voluntar de această dată, a sunat din proprie iniţiativă la 112, pentru a încerca să localizeze victimele. A reuşit să vorbească personal cu medicul Radu Zamfir, aflat la ora 18.00, într-o conferinţă telefonică cu toate autorităţile.
"Am întrebat, domnule, vezi un drum naţional? Ce ai, un R, scrie roşu. Da, ok. Eşti la est sau la vest? La est. Atenţie! În acel minut, toate echipele de cercetare au luat-o la vest, fără supărare, în cucuruz, pe româneşte", povestește salvamontistul Codrin Roman.
Cu ajutorul Google Maps, medicul Radu Zamfir a reuşit să îi ofere câteva indicii vitale, pe baza cărora, salvamontistul a identificat o posibilă locaţie a epavei. Când echipele Salvamont Cluj au ajuns însă în jurul orei 20.30 în zona Pasului Ursoaia, n-au mai avut cui să comunice datele aflate, deoarece echipajele plecaseră deja spre Crucea Iancului.
"În momentul când am ajuns în pas, deja cei care coordonau acţiunea, centrul de comandă, hotărâseră că se merge la Crucea Iancului. De ce, n-aş putea să vă spun, cum au luat această decizie, dar era deja luată, lumea era deja pregătită să plece", își amintește Gheorghe Frăţilă, şeful serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj.
Ironia sorţii a făcut ca, atunci când echipajele au ajuns la Crucea Iancului, o oră mai târziu, să fie anunţate că victimele şi epava avionului au fost găsite în locul identificat şi de Codrin Roman. Cu toate că s-au întors de urgenţă în comuna Horea şi s-au oferit să urce după victime cu echipament special, salvamontiştii spun că au fost refuzaţi de reprezantanţii ISU Alba.
Clujul a participat la operaţiunea de salvare a victimelor accidentului aviatic cu 16 oameni, printre aceştia aflându-se şi medici rezidenţi. Intervenţia lor a durat aproximativ 10 ore, cu toate că ajutorul lor a fost mai mult refuzat.